TEL AVIV/BEJRUT

Netanyahu optužio Hezbollah da skladišti rakete usred Bejruta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je u utorak u UN-u libanonski pokret Hezbollah da u središtu Bejruta drži tajna skladišta oružja koja mogu izazvati novu katastrofu u tom gradu, a čelnik proiranskog Hezbollaha mu je uzvratio da laže i huška Libanonce protiv tog šijitskog pokreta.

Netanyahu je, podsjećajući na eksploziju koja je 4. kolovoza razorila bejrutsku luku i okolne četvrti, pokazao na bejrutsku četvrt Janah rekao da se  "ovdje može dogoditi druga eksplozija".

U eksploziji u bejrutskoj luci u kolovozu, koju su izazvale tone nepravilno uskladištenog amonijeva nitrata, poginulo je više od 90 osoba a ozlijeđeno 6000.

Po tvrdnjama izraelskog premijera, Hezbollahova tvornica raketa smještena je u južnoj bejrutskoj četvrti u blizini tvrtke koja trguje plinom.

"Ovo su spremnici plina. Točno tu", rekao je pokazujući na kartu. "To je nekoliko metara od benzinske postaje. (...). Smještena je među civilne zgrade". 

Netanyahu je pozvao stanovnike Janaha da zatraže se skladište oružja ukloni.

Sat vremena nakon Netanyahuovog obraćanja Općoj skupštini UN-a putem video veze, čelnik Hezbollaha Hasan Nasrallah je u svom govoru putem televizije odgovrio da će "dopustiti medijima da uđu u zgradu o kojoj je govorio Netanyahu kako bi cijeli svijet vidio da laže".

On je optužio izraelskog premijera da pokušava "nahuškati" Libanonce protiv Hezbollaha. "Mi vrlo dobro znamo kamo ćemo sa svojim raketama", dodao je.

Izraelska vojska je, također nakon Netanyahuovog govora, objavila informacije o lokacijama tri postrojenja za proizvodnju navođenih raketa za koja je rekla da pripadaju Hezbollahu, uključujući i lokaciju o kojoj je govorio izraelski premijer.  

Izraelska vojska je rekla da je o postrojenjima više puta izvijestila UN te da sada od libanonske vlade traži da intervenira uz podršku međunarodnu zajednice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini