BEJRUT

Nastavljeni pregovori Libanona i Izraela o morskoj granici

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Libanon i Izrael nastavili su uz posredovanje SAD-a u utorak neizravne pregovore u sjedištu Ujedinjenih naroda na jugu Libanona o svom dugotrajnom sporu o morskim granicama, rekao je za dpa izvor u UN-u.

Visoko osjetljivi pregovori odvijaju se u jeku spora između Libanona i Izraela nastaloga zbog različitih metoda razgraničenja 856 četvornih kilometara zajedničkih voda.

Američki veleposlanik u Alžiru John Desrocher, koji je u Bejrut stigao u ponedjeljak, posredovao je u pregovorima.

Od 14. listopada održana su četiri kruga pregovora. Pregovori su zaustavljeni jer Libanon želi proširiti sporno područje s Izraelom na oko 2290, umjesto 860 četvornih kilometara.

Sastanak se održava u sjedištu mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Južnom Libanonu (UNIFIL) u Naqouri.

Spor između Libanona i Izraela eskalirao je nakon otkrića prirodnog plina u Sredozemnom moru, jer obje države polažu pravo na nalazišta plina u tom području.

Libanon je svoj prvi ugovor o bušenju u moru potpisao s međunarodnim konzorcijem 2018. godine, premda istraživanje područja nazvanog Block 9 još nije počelo zbog spora oko njegova vlasništva.

Izrael i Libanon službeno su u ratu, a duž granice između izraelske vojske i libanonskog pokreta Hezbolaha, koji podupire Iran, napetosti i dalje traju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of