NEVIĐENO NEVRIJEME

FOTO I VIDEO / NADREALNE SNIMKE SA SJEVERA ITALIJE: Tornada i vjetrovi siju kaos i smrt. Zabrinutost raste

| Autor: Glas Istre
Satelitska snimka nevremena

Satelitska snimka nevremena


Dvije osobe poginule su danas u padu stabala u Lucci i Carrari u Toskani u Italiji, dok je nalet lošeg vremena s udarima vjetra do 140 kilometara na sat sijao kaos po sjevernom dijelu zemlje, uzrokujući velike štete, piše Novi list.

Žrtve su muškarac u mjestu Sorbano del Giudice u blizini Lucce i žena u parku La Malfa u Carrai, javlja talijanska novinska agencija Ansa.

Još četiri osobe ozlijeđene su u padu stabala u kampu u Marini di Massa.

U Italiji trenutno vladaju sasvim suprotni klimatološki uvjeti na jugu i sjeveru zemlje. Olujne fronte protežu se preko sjeverne i središnje Italije, dok na jugu "čizme" prevladavaju temperature od čak 45 stupnjeva celzijevih usred šestog talijanskog ljetnog toplinskog vala.

"Ono što će se dogoditi u Italiji u sljedećih 36 sati paradigma je klimatskih promjena", ističu stručnjaci sa stranice Il Meteo.it.

Doista, rijetko kad su u Italiji vladali ovako ekstremni vremenski uvjeti, što izaziva zabrinutost oko onoga što još očekuje Italiju, dok se prema prognostičarima za 36 sati vrijeme na sjeveru zemlje konačno ne popravi.

Snimke satelita Meteosat s 36.000 kilometara visine pokazuju brojne olujne ćelije, pa čak i superćelije, prave planine pare, kiše i tuče.

U Massa Carrari tornado je ozlijedio radnika na održavanju autobusnog kolodvora. U Firenci je čovjeka pogodila leteća grana na tržnici, dok je u obližnjem Bottaiju drvo udarilo u kamper.

Prijavljena je šteta na tržnici u Marini di Carrara, dok je snažna oluja s grmljavinom izazvala poplave u obalnoj regiji Versilia sa svojim raskošnim odmaralištima, gdje su suncobrani i ležaljke odneseni.

U Liguriji su snažni morski valovi pogodili obalu između Chiavarija i Sestri Levantea, na željezničkoj liniji Genova-La Spezia, te nanijeli razni materijal, uključujući i nekoliko koliba s obližnje plaže na tračnice, gdje je oštećen električni vod.

Gradonačelnik Sestri Levantea u blizini Genove rekao je da će zatražiti proglašenje katastrofalnog stanja zbog štete od oluje i poplava.

Pet obitelji evakuirano je u obližnjem području Tigullio nakon što je tornado pogodio to područje i oštetio njihove domove.

U La Speziji i oko nje oštećeni su krovovi, a na sjeveroistoku u Ferrari srušena je dizalica koja je udarila u niz vila. Obilna kiša dovela je do zatvaranja gradskih parkova u Milanu.

Južnije u Modeni, 11 obitelji je evakuirano nakon što je odletio krov stambene zgrade.

Prognostičari su rekli da će se oluje nastaviti na sjeveru Italije još 36 sati, nakon čega će se vratiti lijepo vrijeme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini