ZBOG RESTRIKCIJA U SRBIJI

NA KOSOVSKIM PROMETNICAMA POSTAVLJENE BARIKADE, ČUJU SE SIRENE ZA UZBUNU

| Autor: Glas Istre
(HINA/EPA)

(HINA/EPA)


Kosovska policija priopćila je u nedjelju navečer da se na nekoliko lokacija na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca, no da  nije bilo ozlijeđenih, nakon što su uoči za sutra najavljenih novih mjera blokirani prijelazi Jarinje i Brnjak.

"Građani su također dali informacije da postoje slučajevi zaustavljanja Albanaca, koji su maltretirani, nanošene su im ozljede i materijalna šteta na vozilima od lica za koja se sumnja da su dio organizacija blokiranja puteva", navodi policija u priopćenju dodajući da do sada nema službenih informacija o ozlijeđenim građanima ili policijskim službenicima.

Nakon što su se na sjeveru Kosova navečer oglasile sirene, tamošnji Srbi kamionima su blokirali magistralni put u blizini prijelaza Jarinje, u općini Leposavić, javio je Radio Slobodna Europa, a prenosi agencija Beta.

Kosovska policija zatvorila je potom za putnički promet prijelaze Brnjak i Jarinje zbog blokade prometnica u pravcu tih dvaju prijelaza te je pozvala građane da za promet koriste druge prijelaze. 

Do blokade prometnica dolazi dan uoči stupanja na snagu dvije odluke kosovske vlade vezano uz srpske registarske oznake i dokumente

Kosovska vlada je priopćila da Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u nedjelju navečer da su napetostima na sjeveru Kosova prethodile zapaljive izjave dužnosnika srbijanske vlade.

Agencija Tanjug prenijela je pak da je rusko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju navečer pozvalo Prištinu "da prestane s provokacijama" i poručilo da odluka o početku primjene 'pravila' o prinudnoj zamjeni osobnih dokumenata i registracijskih tablica lokalnih Srba predstavlja još jedan korak ka protjerivanju srpskog življa s Kosova. 

Moskva poziva Prištinu i SAD i EU koji stoje iza nje, da prekine s provokacijama i da poštuje prava Srba na Kosovu, prenio je Tanjug.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je ranije u nedjelju Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini