PARIZ

Muslimansko vijeće: Muslimani u Francuskoj nisu progonjeni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru (CFCM) Mohamed Musaui ocijenio je u ponedjeljak da muslimani u Francuskoj nisu progonjeni, dok se na Bliskom istoku održava sve više prosvjeda i poziva na bojkot nakon izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o karikaturama proroka Muhameda.

"Francuska je velika zemlja, muslimanski građani nisu progonjeni, oni slobodno grade džamije i slobodno prakticiraju svoju vjeru", izjavio je Musaui, glavni sugovornik francuskih vlasti o pitanjima islama.

"Znamo da promotori ovih kampanja govore da brane islam, a mi pozivamo muslimane Francuske na mudrost, sve kampanje ocrnjivanja Francuske su kontraproduktivne i stvaraju podjele", dodao je Musaui i tražio od "vjernika da brane interese zemlje".

Govor francuskog predsjednika tijekom nacionalnog odavanja počasti profesoru kojem je odrubljena glava tijekom islamističkog napada jer je pokazivao karikature proroka Muhameda u nastavi, razbijesnio je muslimanski svijet. Emmanuel Macron je također obećao da će Francuska i dalje braniti objave tih karikatura u ime slobode govora. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u ponedjeljak na bojkot francuskih proizvoda nakon što je doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje.

U vezi tih karikatura, predsjednik CFCM-a je objasnio da nas "zakon ne obvezuje da nam se sviđaju, čak daje pravo da ih se mrzi". Rekao je da podržava stajalište predsjednika Macrona koji poziva da se "ne odustane od karikatura, svih karikatura, pod pritiskom terorista".

U ponedjeljak poslijepodne je u Elizejskoj palači predviđen sastanak Emmanuela Macrona i CFCM-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini