ZAGREB

Ministar Grlić Radman s članovima Savjetodavnog vijeća europskih akademija znanosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak na sastanku Savjetodavnog vijeća europskih akademija znanosti (EASAC), čiji je domaćih Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i izvijestio vijeće o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., nakon samo šest godina članstva u Uniji, priopćio je MVEP.

Predsjedanje podrazumijeva posredničku ulogu i umijeće građenja kompromisa među državama članicama, za što se Hrvatska temeljito priprema, rekao je Grlić Radman, kako je priopćio MVEP.
“Ujedinjenost članica Europske unije u razumijevanju da trebamo jedni druge kako bismo se suočili s izazovima današnjeg vremena jedna je od osobitih snaga Europske unije”, istaknuo je ministar.
U raspravi su se akademici interesirali za podršku znanstvenim istraživanja unutar EU-a, osobito financijsku, i usklađivanja politika članica EU-a prema izazovu migracija, kao i za temu „odljeva mozgova“ unutar granica Unije, s istoka prema zapadu kontinenta.
Savjetodavno vijeće okuplja akademike iz država članica Europske unije, Švicarske i Norveške radi razmatranja aktualnih i budućih europskih politika, osobito na području znanosti i umjetnosti. Vijećem trenutno predsjeda Thiery Courvoisiere (CH), a pitanje kojim se prvenstveno bavi je održivi razvoj i budućnosti planeta, osobito temama očuvanja zdravoga tla i hrane, smanjenja emisije ispušnih plinova te ublažavanja posljedica klimatske neravnoteže. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum