(NE)OČEKIVANI REZULTATI

Koliko nas maske zaista štite od zaraze koronom, danski stručnjaci testirali su na 6 tisuća osoba

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Maske pružaju ograničenu zaštitu protiv koronavirusa, ali to ne bi trebao biti argument protiv njihove široke uporabe za sprječavanje širenja zaraze, navodi se u danskoj studiji objavljenoj u srijedu. 

Studija je provedena u travnju i svibnju ove godine, a obuhvatila je 6024 odraslih ljudi. Dio je bio u skupini koja je nosila maske, a dio u kontrolnoj skupini.

Nakon mjesec dana zarazilo se 1,8 posto onih koji su nosili maske i 2,1 posto onih u kontrolnoj skupini, priopćila je Sveučilišna bolnica u Kopenhagenu.

"Studija ne potvrđuje očekivan dvostruko manji rizik od zaraze za ljude koji nose maske", navode.  "Rezultati bi mogli upućivati na nešto umjereniji stupanj zaštite od 15 do 20 posto".

Međutim, kao što su pokazala i neka ranije istraživanja, dok maska pruža tek ograničenu zaštitu za one koji je nose, ona može drastično smanjiti rizik za druge ljude ako je nosi zaražena osoba, čak i ako ne pokazuje simptome. 

Autori navode da se rezultati studije "ne bi trebali koristiti za zaključivanje da preporuka nošenja maski u zajednici nije učinkovita u smanjenju zaraza koronavirusom jer se u istraživanju nije testirala uloga maski u kontroli izvora zaraze koronavirusom". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini