BERLIN/PARIZ

Majmunske boginje: Njemačka naručila cjepivo, Francuska preporuča ciljanu kampanju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka je naručila 40.000 doza cjepiva protiv velikih boginja da bude spremno za provođenje cijepljenja ako epidemija majmunskih boginja dobije zamah u Njemačkoj, dok je Francuska preporučila ciljanu kampanju cijepljenja.

Govoreći na konferenciji za medije, njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je u utorak da zasad računa na razdoblje izolacije zaraženih osoba u trajanju od barem 21 dana kako bi se suzbilo širenje.

Dosad, pet slučajeva je zabilježeno u Njemačkoj, svi kod muških osoba, rekao je Lothar Wieler, čelnik njemačkog instituta Robert Koch za zarazne bolesti, koji je također govorio na konferenciji za medije.

Njemačka je naručila cjepivo Imvanex protiv velikih boginja tvrtke Bavarian Nordic

Desetak zemalja EU-a, SAD, Velika Britanija i Kanada potvrdilo je slučajeve majmunskih boginja na svom tlu.

Francuske zdravstvene vlasti (HAS) također su preporučile da se započne s ciljanom kampanjom cijepljenja protiv majmunskih boginja, cjepivom protiv velikih boginja.

HAS kaže kako preporuča da se odmah čim se potvrdi slučaj te bolesti kod nekog pacijenta, krene s cijepljenjem odraslih koji su bili u kontaktu s njim i koji se smatraju rizičnima.

Zdravstveni djelatnici koji su bili izloženi zaraženoj osobi bez osobne zaštite također bi trebali dobiti cjepivo, dodaje HAS.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini