MOSKVA

Lavrov poziva na dijalog, Blinken traži "provjerljivu" deeskalaciju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je američkog kolegu Antonyja Blinkena u telefonskom razgovoru u utorak na "pragmatičan dijalog" o europskoj sigurnosti, a šef američke diplomacije zatražio je "provjerljivu, vjerodostojnu i značajnu deeskalaciju" na ukrajinskoj granici.

"Lavrov je istaknuo da je agresivna retorika kojom se koriste Washington i njegovi bliski saveznici nedopustiva, pozivajući na pragmatičan dijalog o svim pitanjima koja zaokupljaju Rusiju", ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Šef ruske diplomacije istaknuo je ujedno nužnost "nastavka suradnje" Moskve i Washingtona radi smirivanja napetosti, doznaje se iz istog izvora.

Blinken je u razgovoru zatražio od Lavrova "provjerljivu, vjerodostojnu i značajnu deeskalaciju" na ukrajinskoj granici, navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

"Naglasio je da, iako bi svaka daljnja ruska agresija na Ukrajinu potaknula brz, ozbiljan i ujedinjen transatlantski odgovor, mi ostajemo predani diplomatskom putu i vjerujemo da postoji prilika da se kriza riješi mirnim putem", dodao je glasnogovornik američke diplomacije Ned Price nakon novog telefonskog razgovora dvojice ministara.

Ovaj telefonski razgovor održao se u trenutku kada su Pariz, Berlin i NATO u utorak istaknuli kao "pozitivan" znak najavu o djelomičnom povlačenju ruskih postrojba razmještenih oko Ukrajine zbog kojih se već tjednima strahuje od ruske invazije i rata većih razmjera. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je na sastanku s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom da Rusija ne želi rat, opetujući da su širenje NATO-a i ukrajinski planovi o članstvu u Savezu prijetnja za njegovu zemlju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum