WASHINGTON

SAD "ozbiljno zabrinut" zbog djelovanja Rusije prema Ukrajini - Blinken

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki državni tajnik Antony Blinken opetovao je u subotu da su Sjedinjene Države "ozbiljno zabrinute" zbog djelovanja i izjava Rusije u vezi s Ukrajinom, gdje napetost raste.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog neuobičajenog vojnog djelovanja Rusije na granici s Ukrajinom. Doista nas zabrinjava retorika koju smo vidjeli i čuli od Rusije i na društvenim mrežama", rekao je Blinken pred novinarima u Dakaru, gdje završava afričku turneju.

Rekao je da tu zabrinutost "uvelike dijele" i saveznici SAD-a, ali nije ništa rekao o tome ocjenjuje li američka obavještajna služba da ruski predsjednik Vladimir Putin želi zauzeti dijelove Ukrajine.

"Ne znamo što kani predsjednik Putin. Ali znamo što se ranije dogodilo. Znamo za staru strategiju pozivanja na lažne provokacije Ukrajine ili bilo koje druge zemlje, koje služe kao izlika za ruske planove", rekao je Blinken.

Smjerao je na krizu koja je 2014. izbila u Ukrajini nakon rušenja prozapadne ukrajinske vlade. Iste godine Moskva je pripojila svom teritoriju ukrajinski poluotok Krim, kao odgovor na prozapadnu revoluciju.

U Donbasu, na istoku Ukrajine, od 2014. traje rat u kojemu sudjeluju snage Kijeva i proruski separatisti za koje se općenito drži da su pod kontrolom Kremlja, što ovaj uporno niječe i u kojemu je izginulo više od 13.000 ljudi.

Ruski predsjednik optužio je u četvrtak Zapad da potiče napetost na ukrajinskoj istočnoj granici i na Crnome moru. Ujedno je optužio bombardere zapadnih zemalja da su se približili Rusiji na 20 km.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater