PRIŠTINA

Kosovo odlikovalo pokojnog sina američkog predsjednika Joea Bidena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednica Kosova u nedjelju je posthumno dodijelila odličje pokojnom sinu američkog predsjednika Joea Bidena za njegov doprinos u izgradnji pravosudnog sustava u toj zemlji, više od 20 godina nakon završetka rata.  

Beau Biden je radio na Kosovu nakon rata 1998.-99., pomažući u obuci domaćih državnih tužitelja i sudaca za Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju. Umro je 2015. od raka, u 46. godini.

"Beauov rad na Kosovu je bio iskren; zaljubio se u tu zemlju", rekao je predsjednik Biden u video poruci na prigodnoj svečanosti u Prištini u nedjelju.

"Beau je vidio što možete učiniti, Beau je već tada vidio budućnost koja je moguća za vašu ponosnu zemlju. Budućnost koja se Kosovu dugo nijekala", rekao je Biden.

Godine 2016. Biden, tada potpredsjednik, otkrio je spomenik svom sinu na Kosovu. Po Beauu Bidenu nazvana je i cesta prema Camp Bondsteelu, gdje je stacionirano sedamstotinjak američkih vojnika koji još pomažu u očuvanju krhkog mira na Kosovu.

"Ono što su Sjedinjene Države i američki narod učinili za našu zemlju, za našu slobodu, za naše pravo na postojanje, daleko je više od partnerstva kakvo se danas viđa u svijetu. Gospodine predsjedniče, Kosovo je vaš dom", rekla je kosovska predsjednica Vjosa Osmani u prigodi posthumne dodjele odličja koje je primio američki veleposlanik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater