KINSHASA

Kongo pozdravio ispriku belgijskog kralja, neki podsjećaju i na oštetu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Demokratske Republike Kongo Félix Tshisekedi i nekoliko političkih dužnosnika pozdravili su u utorak povijesne izraze žaljenja belgijskog kralja Filipa zbog kolonijalne prošlosti njegove zemlje u Kongu, dok neki zahtijevaju odštete. 

U tv-govoru u ponedjeljak navečer uoči 60. obljetnice neovisnosti DR Konga, predsjednik Tshisekedi je istaknuo da Belgiju, gdje je živio u egzilu, smatra svojim "drugim Kongom".

Predsjednik Tshisekedi (57) je izjavio da je kralj Filip trebao biti njegov specijalni gost da zbog pandemije covida- 19 nije otkazana svečanost u Kinshasi. 

Predsjednik Konga je odao počast belgijskom kralju, koji kao i "on pokušava pojačati veze između dviju zemalja, bez negiranja zajedničke prošlosti, s ciljem pripreme svijetle budućnosti". 

On je ocijenio da bi "njihovu zajedničku povijest trebali napisati povjesničari dviju zemalja". 

U pismu kongoanskom predsjedniku, belgijski kralj je u utorak izrazio "najdublje žaljenje za rane nanešene tijekom kolonijalnog razdoblja tadašnjem Belgijskom Kongu". 

To je prva isprika jednog nasljednika kralja Leopolda II., optuženog za smrt 10 milijuna Kongoanaca između 1885. i 1908.  

"Te izjave su melem na ranu naroda Konga. To je napredak koji će osnažiti prijateljske odnose između naša dva naroda", reagirala je ministrica vanjskih poslova Marie Ntumba Nzeza, prenosi AFP.

Ali Lambert Mende, bivši glasnogovornik bivšeg predsjednika Josepha Kabile je istaknuo da nije dovoljno reći " 'žao mi je', već trebate biti spremni ulaganjima popraviti štete".

 DRC je postigao neovisnost 1960. nakon što je 52 godine proveo kao belgijska kolonija, a prije toga 23 godine kao imovina kralja Leopolda II., do 1908. godine. 

Tijekom Leopoldove vladavine „bilo je okrutnih činova“, a kolonijalno razdoblje koje je uslijedilo uzrokovao je „patnju i poniženje“, rekao je Filip. 

Spomenici Leopoldu II., čiji su vojnici ubili i osakatili milijune stanovnika Konga, uništeni su i uklonjeni u Belgiji nakon što su se SAD-om, pa svijetom proširili prosvjedi protiv rasizma, pokrenuti zbog policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda. 

Filip je obećao „nastavak borbe protiv svih oblika rasizma“ i pozdravio odluku belgijskog parlamenta o formiranju odbora za pomirbu koji će se baviti rasizmom i kolonijalnom prošlošću Belgije. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater