LJUBLJANA

Slovenija u drugom krugu bira kandidata za veleposlanika u Hrvatskoj

| Autor: Hina
M. MIJOŠEK

M. MIJOŠEK


Slovenski diplomat Marko Makovec novi je kandidat za veleposlanika svoje države u Hrvatskoj, nakon što u prethodnom postupku pred parlamentarnim odborima dostatnu potporu nije dobio politički veteran Jelko Kacin, objavio je u utorak mariborski dnevni list "Večer".

Nekadašnji savjetnik u uredu predsjednika republike Boruta Pahora trenutačno je na položaju prvog tajnika u slovenskom stalnom predstavništvu pri Europskoj uniji u Bruxellesu.
Prema neslužbenim informacijama, Makovec koji je do 2017. godine bio savjetnik predsjednika za vanjsku politiku konkurirao je za mjesto veleposlanika u Zagrebu i u prijašnjem krugu, ali nije ispunjavao uvjet da je tri godine bio na službi u inozemstvu, no sada je jedan od favorita za odlazak na poziciju u Zagreb koji je zbog blizine i bogatog kulturno-političkog rasporeda omiljena destinacija među mlađim slovenskim diplomatima.
Postupci imenovanja vođa diplomatsko-konzularnih predstavništava su tajni, pa ih nitko od službenih članova vladajuće koalicije ne komentira, no Makovec u ponovljenom natječaju za poziciju u Zagrebu važi za jednog od favorita, osobito kod predsjednika republike u čijem se kabinetu prije već bavio odnosima dviju država, navodi mariborski list "Večer".
Kako dodaje, trenutno se mijenjaju slovenski vodeći diplomati u 25 inozemnih prijestolnica, pozicija u Zagrebu je za mnoge zanimljiva, a Makovca se spominje kao favorita jer je dobar poznavatelj odnosa dviju država", piše mariborski list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter