LJUBLJANA

Janša: Uz striktno poštovanje sadašnjih mjera drastične se mogu izbjeći

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski premijer Janez Janša kazao je da će njegova vlada izbjegavati uvođenje novih mjera sve dok se to bude moglo u sadašnjem valu epidemije covida-19 koji je uzrokovala mnogo zaraznija omikron varijanta koronavirusa.

"Bude li moguće, nećemo zaoštravati sadašnje mjere i nadamo se da ćemo se kroz ovaj val probiti s poštovanjem važećih mjera", kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, no dodao je kako se zemlja zbog velikog broja zaraženih zbog relativno niske procijepljenosti nalazi "na rubu".
"Hoće li biti potrebna drastična zaoštravanja, to ovisi o većoj procijepljenosti, što bi ublažilo posljedice ovako velikog broja zaraženih", dodao je slovenski premijer, pozvavši sve da se drže mjera i pravila koja su na snazi.
Prema Janšinim bi se riječima bez drastičnih mjera moglo prevladati sadašnje ozbiljno epidemiološko stanje, ali samo ako se svi budu "striktno pridržavali" postojećih pravila.
Što se tiče eventualnog uvođenja obveznog cijepljenja, Janša je podsjetio da je dobar dio javnosti protiv toga, no da o tome još ne postoji niti jedinstveno mišljenje struke niti preporuke na razini Europske unije.
Kad bi u vezi s nekom mjerom postojalo jedinstveno mišljenje struke, pa i na europskoj razini, onda bi se i vlada tako odlučila, no trenutno su mišljenja  struke donekle podijeljena", kazao je Janša, dodavši da je u ovom trenutku jedino rješenje cijepljenje.
"U ovom trenutku pomaže samo cijepljenje, treba vjerovati u znanost i apeliram na sve da uvaže činjenice:  milijarde ljudi se cijepilo, a malo ih je umrlo zbog nuspojava nakon cijepljenja, dok je mrtvih od posljedica epidemije na milijune", kazao je slovenski premijer u razgovoru za RTV Slovenija.
Prema još  neslužbenim podacima koji objavljuje vladi blizak portal Siol.net, u Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 7577 zaraza koronavirusom, što je novi rekordni broj dnevnih zaraza od početka epidemije, nešto viši od 7420 infrekcija koliko ih je potvrđeno u srijedu, ali i preko 3 tisuće zaraza više nego prije sedam dana.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of