LJUBLJANA

Janša očekuje usporavanje epidemije, zadovoljan ponašanjem stanovništva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u utorak da se zemlja "izuzetno ozbiljno" nosi s posljedicama krize oko koronavirusa istaknuvši da se većina stanovnika Slovenije drži propisanih mjera smanjivanja socijalnih kontakata te da očekuje usporavanje epidemije.  

"Hvala svima koji poštuju donesene restrikcije i mjere, one se poštuju u najvećoj mjeri i vjerojatno više nema onih koji ih smatraju nepotrebnima",  rekao je Janša u izjavi za novinare u sjedištu vlade, nakon što je predstavio zakonski paket pomoći gospodarstvu i građanima, tzv. "megazakon", koji će vlada u petak uputiti u parlamentarnu proceduru.

Janša je pozvao sve državljane da poštuju uputstva liječnika i drugih stručnjaka, kao i preporuke vlasti o smirivanju društvenog života i smanjenju socijalnih kontakata na minimum, kako bi zaštitili sebe i druge.

"Ako se građani i ubuduće budu držali restrikcija i mjera za obuzdavanje epidemije koronavirusa, onda mnoge od oštrijih mjera koje su donijele druge države u Sloveniji neće biti potrebne", kazao je Janša.

Po njegovim riječima, Slovenija se je sa zdravstvenim i ekonomskim  posljedicama krize vezane uz koronavirus suočila "izuzetno ozbiljno" pa se nada da će epidemiju usporiti.

"U tom će slučaju i cijena koju ćemo zbog koronavirusa na kraju morati platiti biti znatno manja od one koju smo na početku pretpostavljali", kazao je slovenski premijer.

Slovenski premijer iznio je niz mjera iz prvog zakonskog "megapaketa", rekavši da je za te mjere pomoći gospodarstvu i stanovništvu dovoljno sredstava, a da se u slučaju produžavanja krize zbog pandemije koronavirusa vlada ima i smjernice za pokretanje drugog takvog zakonskog paketa.

Sve su te mjere potrebne kako bi se stanje u slovenskom gospodarstvu i društvu "zamrznulo" na sadašnjoj razini dok traje pandemija i njene posljedice, te kako bi se nakon toga mogle ponovo obnoviti aktivnosti i nastaviti dalje, kazao je Janša.

Janša je za večeras najavio novu sjednicu vlade na kojoj će se raspravljati o dosadašnjem tijeku epidemije koronavirusa, mjerama koje su do sada poduzete i njihovim učincima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater