WASHINGTON

Iz medicinskih razloga oslobođen Amerikanac u Iranu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Amerikanac Michael White, zatočen od 2018. u Iranu, oslobođen je u četvrtak iz "medicinskih i humanitarnih" razloga od uvjetom da ne napušta zemlju, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Osuđen na 13 godina zatvora, "Michael je sada predan švicarskom veleposlanstvu", koje predstavlja američke interese u Teheranu pošto nema izravnih diplomatskih odnosa i on odlazi na medicinske preglede, prema priopćenju.

Michael White, bivši američki vojnik iz Kalifornije, uhićen je 2018. u Iranu gdje je posjetio partnericu. Zatim je u ožujku 2019. osuđen zbog vrijeđanja ajatolaha Alija Hameneija, vrhovnog vođe Islamske Republike i zbog objave osobnih fotografija na društvenim mrežama, rekao je njegov odvjetnik.

Pompeo je ponovo pozvao na njegovo konačno oslobađanje kao i "svih Amerikanca nepravedno zatočenih u Iranu".

Prošlog tjedna su Sjedinjene Države pozvale Iran da zbog prijetnje koronavirusa u iranskim zatvorima odmah oslobodi sve američke državljane koje je Teheran neopravdano zatočio.

"Ponovo tražimo od iranske vlade da odmah iz humanitarnih razloga oslobodi Morada Tahbaza, Baguera Namazija i Siamaka Namazija. Također tražimo od režima da poštuje svoju obvezu suradnje sa Sjedinjenim Državama na povratku Roberta Levinsona", koji je nestao 2007. u Iranu, inzistirao je Mike Pompeo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom