TEHERAN

Iranska aktivistica u kritičnom stanju prekinula štrajk glađu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iranska aktivistica za ljudska prava i politička zatvorenica Nasrin Sotoudeh u subotu je okončala svoj štrajk glađu nakon gotovo 50 dana a njoj bliske osobe kao razlog navode brigu za zdravlje.  

"Nasrin je jučer prekinula štrajk glađu zbog svoga kritičnog stanja", tvitao je njezin suprug Reza Chandan, dodavši da je njezino zdravlje bilo zabrinjavajuće nekoliko posljednjih dana.

Sotoudeh je prošlog tjedna provela pet dana u bolnici u Teheranu zbog srčanih tegoba. Puštena je u četvrtak te ponovno odvedena u zloglasni zatvor Evin u iranskom glavnom gradu.

Ova 57-godišnja odvjetnica, dobitnica nagrade Saharov koju dodjeljuje Europski parlament istaknutim borcima za ljudska prava, štrajkom glađu želi izboriti bolje uvjete za političke zatvorenike u doba pandemije koronaviusom. 

Sotoudeh je osuđena na zbog "subverzivne propagande", a njezin suprug je rekao da je revolucionarni sud osudio Nasrin na 33 godine i šest mjeseci zatvora i 148 udaraca bičem.

Sotoudeh mora odslužiti barem 12 godina u zatvoru, a po drugim izvješćima određena joj je zatvorska kazna u trajanju 38 godina. 

Ona je na sudu odbacila sve optužbe i izjavila da se jedino mirnim putem bori za ženska prava i protiv smrtne kazne koja je na snazi u Islamskoj Republici Iran. 

U svojoj domovini Nasrin Sotoudeh i njezin suprug su među najpoznatijim borcima za ljudska prava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of