TEHERAN

Iran: Suzavcem rastjeran prosvjed zbog pogibije ljudi u urušavanju zgrade

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iranska policija je suzavcem i hitcima upozorenja rastjerala prosvjede na jugozapadu zemlje nakon urušavanja zgrade u kojemu je poginulo 29 ljudi, izvijestila su u subotu tamošnja glasila.  

U ponedjeljak se desetokatnica Metropol u izgradnji, u Abadanu, većem gradu u pokrajini Huzestanu, djelomično urušila u veoma prometnoj ulici.

Iranska vlada je proglasila dan žalosti "u čast žrtvama nesreće u Abadanu", objavila je službena agencija Irna.

Na noćnim prosvjedima koji se od srijede održavaju u Abadanu i u drugim gradovima u Huzestanu traži se kazneni progon odgovornih za ovu katastrofu, jednu od najgorih u Iranu zadnjih godina.

U petak su se održali prosvjedi u nekoliko gradova u središtu zemlje, pa tako u Isfahanu, Jazdu i Šahinu, u znak solidarnosti s obiteljima žrtava, objavila je agencija Fars.

U petak navečer u Abadanu su redarstvene snage "upotrijebile suzavac i ispalile hitce upozorenja" ne bi li rastjerale stotine prosvjednika koji su se okupili u blizini urušene zgrade, navodi agencija.

"Smrt nesposobnim dužnosnicima", izvikivali su prosvjednici, dodaje Fars.

Mjesno pravosuđe je izvijestilo o uhićenju 13 ljudi, među kojima su gradonačelnik Abadana i dvojica bivših gradonačelnika, pod optužbom da su "odgovorni" za tragediju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini