Odlična vijest

VELIKA NADA ZA ČOVJEČANSTVO Prototip cjepiva protiv koronavirusa testiran na majmunima daje rezultate! Vrlo ohrabrujući podaci objavljeni u uglednom časopisu

| Autor: Glas Istre

Prototip cjepiva uspješno štiti majmune od koronavirusa, piše Jutarnji list, objavili su znanstvenici u srijedu, a to otkriće pruža novu nadu da će uskoro biti dostupno i učinkovito cjepivo za ljude, piše ugledni The New York Times.

Znanstvenici već testiraju neka cjepiva na ljudima, no početna testiranja usmjerena su ka toma da pokažu je li cjepivo sigurno, a ne štiti li doista od koronavirusa. Istraživanje objavljeno u srijedu objašnjava što točno znači da je neko cjepivo učinkovito te kako se to mjeri.

'Za mene ovo predstavlja dokaz da je cjepivo moguće', kazao je doktor Nelson Michael, ravnatelj istraživačkog odjela Centra za zarazne bolesti pri Institutu Walter Reed.

Znanstvenici diljem svijeta u potrazi su za cjepivom protiv koronavirusa. Pokrenuto je više od stotinu istraživačkih projekata; rane studije o sigurnosti za primjenu na ljudima su pokrenute ili već završene u ukupno njih devet.

Sljedeća su na redu ispitivanja koja trebaju utvrditi ne samo jesu li cjepiva sigurna, već i jesu li učinkovita. No ti će rezultati biti poznati tek za nekoliko mjeseci.

U međuvremenu, doktor Dan Barouch, virolog s Beth Israel medicinskog centra u Bostonu i njegovi kolege, započeli su seriju eksperimenata na majmunima kako bi utvrdili kako virus utječe na njihove organizme te pomaže li cjepivo u borbi protiv patogena. Njihov rad objavljen je u časopisu Science.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini