ZAGREB

Hrvatska i Italija će isključivi gospodarski pojas proglasiti u siječnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je na sjednici u ponedjeljak usvojila odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) što će se formalno dogoditi u siječnju nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom. 

Vlada je na sjednici usvojila nacrt prijedloga odluke o proglašenju IGP-a u Jadranskom moru, a sabor će o tome glasati na izvanrednoj sjednici u četvrtak, najavio je premijer Andrej Plenković.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako je u razgovoru sa slovenskim i talijanskim kolegom „postignuto razumijevanje“ da će Hrvatska i Italija proglasiti IGP-ove nakon trilateralnog susreta u siječnju iduće godine. 

Grlić Radman je dodao da će se na tom sastanku razgovarati i o jačanju suradnje na području Jadrana, s ciljem njegove ekološke zaštite i upravljanja plavim gospodarstvom. 

Šef hrvatske diplomacije ranije je najavio proglašenje IGP-a Vijeću ministara Europske unije te susjednim državama, a o tome je govorio i na videokonferenciji Mediteranski dijalog. 

Naglasio je da se IGP proglašava sukladno pomorskom zakoniku, Konvenciji UN-a o pravu mora i zakonodavstvu EU-a te da će taj pojas ostati morski prostor u kojem će sve države „ne dirajući suverena prava i jurisdikciju Hrvatske uživati međunarodnim pravom zajamčene slobode i prava“. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici je istaknula kako će IGP dodatno unaprijediti već „duboku, pa u posljednje vrijeme i izvrsnu suradnju s Talijanima“ po pitanju ribarskih flota i upravljanja resursima. 

Premijer Plenković ranije je istaknuo da će IGP u odnosu na postojeći Zaštićeni ekološko-ribolovski pojas (ZERP), proglašen 2003. godine, donijeti dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja. 

MVEP je prošli tjedan priopćio kako je proglašenje IGP rezultat provedbe zajedničke ribarstvene politike Hrvatske i Italije i suradnje u području zaštite okoliša.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini