SUBOTICA

HNV i Pupovac položili vijence na grob skladatelja hrvatske himne u Novome Sadu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Polaganjem vijenaca na grob Josipa Runjanina na Uspenskom groblju u Novom Sadu , u nazočnosti predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, gradonačelnika Novoga Sada i predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji, obilježeno je 200 godina od rođenja skladatelja hrvatske himne, prenijela je u petak Radio televizija Vojvodine (RTV).

Pupovac je ocijenio je da je obilježavanje obljetnica važno za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, jer je Runjanin „stvorio povijesnu sponu između dva naroda“.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić zahvalila je gradu Novome Sadu što je obnovio nadgrobni spomenik skladatelja hrvatske himne i istaknula kako se time šalje simbolična poruka.

„Na prvom mjestu, obvezuje nas da kao pripadnici manjinskih naroda stihovima države u kojima živimo udijelimo najbolje note koje imamo. Na drugom, da poštujemo svoje korijene, svoj identitet i da se njime ponosimo“, navela je Jasna Vojnić.

Gradonačelnik Novoga Sada rekao je da je Runjanin zadužio i Hrvate i Srbe.

"Nije se nikad odrekao srpskog podrijetla i pravoslavne vjere, a ljubav je poklonio i hrvatskoj državi i narodu. On je iskreno vjerovao u južnoslavensku slogu i bratstvo, u zajedništvo srpskog i hrvatskog naroda“, naveo je Vučević.

Obilježavanje obljetnice rođenja Josipa Runjanina organiziralo je vodstvo hrvatske manjine u sklopu proslave Dana izbora prvog saziva HNV-a, jednog od praznika hrvatske zajednice u Srbiji koji se slavi svakoga 15. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater