DEN HAAG

Glavni tužitelj MKS-a pozvao Rusiju da surađuje u istrazi o Ukrajini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rusija mora surađivati u istrazi Međunarodnoga kaznenog suda (ICC/MKS) o navodnim ratnim zločinima nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je u petak glavni tužitelj suda za AFP.

"Poziv je tu. Moja su vrata otvorena i nastavit ću kucati na vrata Ruske Federacije", rekao je Karim Khan u razgovoru za francusku novinsku agenciju u sudu u Den Haagu.

"Ako postoje optužbe od strane Ruske Federacije, ako postoje informacije kojima raspolaže, ako vodi svoje istrage i kaznene progone ili ima važne informacije, neka ih podijeli s nama", dodao je.

Britanski odvjetnik je usto istaknuo da bi se krivce za ratne zločine moglo izvesti pred sud, ali nije htio reći hoće li jednog dana među osumnjičenicima biti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice ICC-a, ali Kijev je prihvatio nadležnost Suda i surađuje s uredom tužitelja u svojoj istrazi o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim na njegovu teritoriju.

Tužitelj je četiri dana nakon početka ruske invazije najavio istragu o situaciji u Ukrajini koju su poslije odobrili desetci zemalja članica ICC-a.

Rusija pak tvrdi da su optužbe za ratni zločin lažne, a Vladimir Putin je opravdao invaziju rekavši Ukrajinu za "genocid" na istoku zemlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater