DEN HAAG

ICC ne priznaje sankcije koje mu je uveo SAD

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni kazneni sud (ICC) u četvrtak je izrazio nezadovoljstvo odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju gospodarskih sankcija dužnosnicima suda kako bi odvratio pravosuđe od progona američkih vojnika.

Predsjednik skupštine zemalja članica ICC-a, sudac O-Gon Kwon, odbacio je u priopćenju mjere koje "koče naše zajedničke napore u borbi s nekažnjavanjem zločina i naša nastojanja da privedemo pravdi počinitelje masovnih zločina".

Donald Trump koji je više puta kritizirao Međunarodni kazneni sud, u četvrtak je dodatno povisio ton odobrivši gospodarske sankcije ne bi li odvratio pravosuđe od progona američkih vojnika zbog njihove navodne umiješanosti u mučenje zarobljenika u afganistanskom sukobu.

Ovo je izravni odgovor na odluku koju je sud sa sjedištem u Den Haagu, u Nizozemskoj, donio u ožujku i kojom odobrava pokretanje istrage za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Afganistanu, unatoč protivljenju Trumpove admnistracije.

Istragom koju je htjela provesti glavna tužiteljica suda Fatou Bensouda, obuhvaćeni su, među ostalim, zločin koje su američki vojnici navodno počinili u toj zemlji gdje SAD od 2001. vodi najdulji rat u svojoj povijesti. Optužbe za mučenja upućene su i na adresu CIA-e.

"Ovo je zadnji u nizu neviđenih napada na ICC, neovisno međunarodno pravosudno tijelo", ističe sud u odvojenom priopćenju.

"Ovi napadi su eskalacija i neprihvatljiv pokušaj napada na vladavinu prava i na pravosudne procedure suda", dodaje.

"Njima se želi utjecati na rad dužnosnika ICC-a u okviru neovisnih i objektivnih istraga i na nepristrane pravosudne procedure suda", zaključuje.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini