MADRID

Sanchez uznemiren zbog informacija o bivšem kralju Juanu Carlosu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u srijedu da je "uznemiren" zbog "zabrinjavajućih" informacija o bivšem kralju Juanu Carlosu I. kojeg se sumnjiči za korupciju u vezi sa Saudijskom Arabijom.  

"Očito je da mi, španjolski narod u cjelini, primamo zabrinjavajuće informacije koje nas uznemiruju, pa tako i mene", odgovorio je Sanchez novinaru koji ga je upitao nanose li štetu monarhiji informacije o bivšem kralju koji se 2014. odrekao prijestolja u korist sina Felipea.

Švicarsko i španjolsko pravosuđe vode istragu o stotinjak milijuna dolara koje je Saudijska Arabija potajno uplatila na račun Juana Carlosa I. u Švicarskoj.

Španjolski Vrhovni sud je u lipnju objavio da pokreće istragu kako bi utvrdio eventualnu odgovornost bivšeg kralja kojemu su danas 82 godine, ali isključivo za djela počinjena nakon abdikacije.

Napose ga se sumnjiči da je novac nepoznata podrijetla prenio na račun bivše ljubavnice, njemačke poduzetnice Corinne Larsen, na Bahamima.

Pošto je švicarsko državno odvjetništvo dio istrage povjerilo španjolskom državnom odvjetništvu, Sanchez je zaoštrio ton reagirajući ovog tjedna na objavljivanje novih informacija.

Tako je internetski portal El Espanol objavio dijelove izjave švicarskog odvjetnika Daneta Canonice za državno odvjetništvo u Ženevi, koji je rekao da je bio zadužen da "stvori sustav" za skrivanje novca koji se isplaćivao Juanu Carlosu I.

Časopis El Pais piše pak da je Corinna Larsen rekla državnom odvjetništvu u Ženevi da joj bivši kralj nije uplatio na račun gotovo 65 milijuna eura "zato da se riješi novca", nego iz "zahvalnosti i ljubavi".

"Pravosuđe radi svoj posao", istaknuo je Sanchez pred novinarima.

"I sama Kraljevska palača, na čemu joj zahvaljujem, ogradila se od tih zabrinjavajućih i uznemirujućih informacija", dodao je.

Felipe VI. je krajem ožujka objavio da se odriče očeva nasljedstva i da mu ukida godišnju rentu od gotovo 200.000 eura državnog novca koja mu se dotad isplaćivala.

Vlada nastoji naglasiti razliku između Felipea VI. i postupaka njegova oca koji je vladao od 1975. do 2014.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater