NAJNOVIJEPARIZ

Francuska i EU spremni uzvratiti SAD-u zbog prijetnje carinama - ministri

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Francuska i Europska unija spremne su uzvratiti Sjedinjenim Državama zbog posljednjih američkih prijetnji carinama na francuske proizvode, rekli su u utorak francuski ministri.

U ponedjeljak je američka vlada objavila kako bi mogla nametnuti kaznene pristojbe do 100 posto na 2.4 milijarde dolara vrijednog uvoza francuskih šampanjaca, torbi, sira i drugih proizvoda nakon što je zaključeno da će novi francuski digitalni porez naštetiti američkim tehnološkim kompanijama. 

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je za američke prijedloge da su "neprihvatljivi". "U slučaju novih američkih sankcija, Europska unija bit će spremna uzvratiti", rekao je Le Maire za Radio Classique.

Francuska ministrica gospodarstva Agnes Pannier-Runacher rekla je za Sun Radio da će Francuska biti "ratoborna" po ovom pitanju te da neće odustati od digitalnog poreza.

Iz Ureda američkog trgovinskog predstavnika priopćili su u ponedjeljak da je istraga "Odjel 301" otkrila da francuski porez "nije u skladu s prevladavajućim načelima međunarodne porezne politike".

Dodaju da je francuski prijedlog poreza "neuobičajen teret pogođenim američkim kompanijama", uključujući Alphabet Inc koju je osnovao Google, Facebook, Apple i Amazon.

Francuska oporezuje tri posto prihoda od digitalnih usluga tvrtkama čiji godišnji prihodi u Francuskoj premašuju 25 milijuna eura, odnosno 750 milijuna eura na globalnoj razini.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam