Samo 40% ruralnih krajeva u EU-u ima brzi internet  

Eurozastupnik Flego: Implementacija 5G tehnologije ide SPORIJE OD OČEKIVANOG

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Europa mora nastaviti razvijati nove tehnologije i držati korak s najrazvijenijim zemljama u svijetu, ali ne smije zanemariti činjenicu da se kod jednog dijela javnosti stvara otpor spram uvođenja 5G mreže. Nedostatak informacija, istraživanja i stručnih odgovora o potencijalnim zdravstvenim rizicima omogućava širenje straha, pa i različitih teorija zavjera, naglašava Valter Flego

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego kao punopravni član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) sudjelovao je jučer u raspravi koja je uslijedila nakon predstavljanja studije o 5G tehnologiji, odnosno novoj generaciji bežičnih mreža.

- Europa može i mora biti globalni centar za izvrsna istraživanja i tu nema kompromisa, kazao je Flego te dodao da je razvoj i implementacija 5G tehnologije trenutno jedna od najvažnijih utrka u svijetu u koju se moraju uključiti vlade država članica Europske unije, ističe Flego.

Negativni učinci

Procjene su da će za postizanje cilja povezivanja svih urbanih dijelova EU-a 5G tehnologijom do 2025. godine biti potrebno uložiti približno 500 milijardi eura. Entuzijazam je velik, ali jasno je da još dugo vremena neće biti vidljive ekonomske i društvene koristi uvođenja 5G mreže, kazao je Flego.

IDS-ov eurozastupnik je naglasio i da "implementacija nove tehnologije ide sporije od očekivanja i to vrijeme treba iskoristiti da dodatno istražimo sve potencijalno negativne učinke na čovjekovo zdravlje".

- Europa mora nastaviti razvijati nove tehnologije i držati korak s najrazvijenijim zemljama u svijetu, ali ne smije zanemariti činjenicu da se kod jednog dijela javnosti stvara otpor spram uvođenja 5G mreže. Nedostatak informacija, istraživanja i stručnih odgovora o potencijalnim zdravstvenim rizicima omogućava širenje straha, pa i različitih teorija zavjera. Upravo iz tog razloga na odboru ITRE-a otvorio sam pitanje utjecaja nove tehnologije na zdravlje i upravo iz tog razloga nastavit ću se zalagati za ispitivanje svih potencijalno negativnih aspekata uvođenja 5G mreže, kazao je Flego. Podsjetio je da, s druge strane, u ovom trenutku svega 40% ruralnih krajeva u EU ima pristup brzom internetu, dok u Hrvatskoj još uvijek trećina kućanstava nema širokopojasni internet.

 

Digitalni jaz

 

- Jasno da je 5G tehnologija budućnost EU-a, ali rješavanje digitalnog jaza između ruralnih i urbanih dijelova EU-a te širenje dostupnosti širokopojasnog interneta u Republici Hrvatskoj problem je koji moramo rješavati danas, zaključio je.

5G mreža je superbrzi mobilni komunikacijski standard pete generacije od kojeg će velike koristi imati i privatni i poslovni korisnici. Bit će tisuću puta brža od 4G mreže, s većom efikasnosti uređaja i većom pouzdanosti mreže.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini