BRUXELLES

Europska unija protiv povratka Rusije u skupinu G7

| Autor: Hina

Europska unija protivi se bezuvjetnom pozivu Rusiji da se ponovno pridruži razgovorima s čelnicima zemalja skupine G7, rekao je viši dužnosnik Unije komentirajući želju američkog predsjednika Trumpa da obnovi skupinu G8.

Sedam čelnika najrazvijenijih industrijskih zemalja na svijetu ovog će se vikenda sastati u francuskom gradu Biarritzu.

Summit se nekoć zvao G8, prije nego što je Rusija izbačena 2014. zbog aneksije Krima i davanje podrške antikijevskoj pobuni u industrijskom području na istoku Ukrajine.

Dužnosnik, koji je uoči summita G7 pristao govoriti pod uvjetom anonimnosti, rekao je za Reuters da su razlozi za suspenziju Moskve "i dalje opravdani" te da bi ponuda za njihov povratak bez uvjeta bila "kontraproduktivna" i "znak slabosti".

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je rekao da je sklon obnovi skupine G8 ponovnim uključivanjem Rusije.

"Bolje je imati Rusiju. Puno tema o kojima razgovaramo povezano je s Rusijom, želio bih da se vrati u G8", rekao je novinarima u Bijeloj kući i dodao da "može u potpunosti podržati" povratak Moskve ako to bude predloženo.

"Kao što znate, dugo je postojala skupina G8 i predsjednik (Barack) Obama više nije želio Rusiju jer su oni bili pametniji od njega", rekao je američki predsjednik.

Članice G7 (Njemačka, Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija) sastat će se ovog vikenda na jugozapadu Francuske na summitu koji će izgleda proteći u napetom ozračju zbog neslaganja Trumpa i njegovih saveznika o brojnim temama, među kojima su Iran, Sirija i Pariški sporazum o klimi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini