BRUXELLES

EK priprema protumjere u slučaju da SAD uvede CARINE NA AUTOMOBILE


Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem izjavila je u četvrtak u Bruxellesu da je Europska komisija počela pripremati popis protumjera u slučaju da Sjedinjene Države uvedu carine na europske automobile, što bi, po njoj, bila "katastrofa".

"Zajedno s državama članicama pripremamo popis protumjera, a o tome smo obavijestili i naše američke partnere", rekla je Malmstroem, dodajući da bi povećanje američkih carina na europske automobile bilo katastrafalno.

Sjedinjene Države 1. lipnja uvele su carine od 25 posto na europski čelik i 10 posto na aluminij. EU je odgovorila protumjerama na niz američkih proizvoda.

Američki predsjednik Donald Trump već neko vrijeme prijeti uvođenjem carina po stopi od 20 posto na europske automobile i stalno prigovara zbog velikog deficita koji SAD ima u trgovini s EU-om.

"Uvođenje carina na automobile poput onih na čelik i aluminij bilo bi katastrofalno", rekla je Malmstroem.

Sljedeći tjedan u srijedu u Bijelu kuću je pozvan predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji će s Trumpom razgovarati o međusobnoj trgovini i mogućim rješenjima za nastalu situaciju koja se razvija u pravi trgovinski rat. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater