KONGRES GLASAO ZA OPOZIV PREDSJEDNIKA SAD-a

Donalda Trumpa je do ruba propasti dovela BAKICA NANCY PELOSI

| Autor: Jurica Körbler

Lov na vještice, kako Trump naziva ovaj pokušaj svrgavanja, vodila je između ostalih Nancy Pelosi, jedna od liderica Demokratske stranke, koja je pokušaj opoziva najavila kao vladavinu zakona, dužnost prema američkoj djeci, potrebi za obranom demokracije. Trump je, pak, na svom omiljenom Twitteru bombardirao tvrdnjama da se radi o političkom ludilu i pristranosti

  

Nepunu godinu dana prije kraja mandata sudbina Donalda Trumpa, predsjednika SAD-a, ovisi o dramatičnim događajima u američkom Senatu koji će odlučiti hoće li biti opozvan ili mu se ukazuje prilika za drugi mandat. Zastupnički dom je glasao za opoziv. Kako sada stoje stvari, republikanci će na koncu spasiti Trumpa budući da imaju većinu u Senatu, ali će se političke prilike pogoršati, baš u godini novih izbora.

Bez obzira na glasanje koje slijedi u siječnju, mrlja na Trumpov predsjednički mandat je tu. "Lov na vještice", kako Trump naziva ovaj pokušaj svrgavanja, vodila je između ostalih Nancy Pelosi, jedna od liderica Demokratske stranke, koja je pokušaj opoziva najavila kao vladavinu zakona, dužnost prema američkoj djeci, potrebi za obranom demokracije. Trump je, pak, na svom omiljenom Twitteru bombardirao tvrdnjama da se radi o političkom ludilu i pristranosti. "Odigrala se jedna od najsramnijih epizode u povijesti naše nacije", poručila je Bijela kuća, a republikanci nisu u glasanju u Zastupničkom domu dali niti jedan svoj glas za opoziv predsjednika. Krajnji rezultat glasanja je 230 za i 197 protiv u prvoj točci optužbe koja se odnosi na zloporabu položaja zbog zahtjeva Ukrajini da se dođe do kompromitirajućih podataka o Joeu Bidenu uz uvjetovanje vojnom pomoći, dok je za optužbu o ometanju istrage Kongresa bilo 229 za i 198 protiv.

 Gorki mjeseci

Trump, ako se u međuvremenu ne dogodi nešto krajnje senzacionalno, neće biti opozvan, jer bi dvije trećine zastupnika u Senatu trebalo glasati za opoziv, što se neće dogoditi jer većina ionako pripada republikancima. Ali, gospođa Pelosi, kao strogi roditelj koji želi razmaženo dijete, Donalda, izvesti na pravi put, sigurno neće odustati i svim će silama zagorčati sljedeće Trumpove mjesece u Bijeloj kući.

Kakve reakcije možemo očekivati od Donalda Trumpa nije potrebno predviđati, jer se znaju. Bit će sigurno još agresivniji u optužbama protiv "lijenih i ne radišnih demokrata", a sve ovo što se sada događa ostat će kao politička ostavština Nancy Pelosi. Osobno je vodila sve što je dovelo do krajnje neugodne situacije za predsjednika, ali i za trasiranje puta da na sljedećim izborima pobijede demokrati. Pelosi je zapravo vrlo hrabro pokrenula procese koji će odrediti američku političku budućnost, stavljajući na kocku vlastitu sudbinu, ali i sudbinu demokrata. Američki mediji već sada pišu da će povijest odlučiti je li to bio vrhunski potez ili kockanje.

Još početkom ove godine mnogi su u Americi govorili da Trumpa može dovesti u red samo željezna lady Pelosi. Predsjednica Zastupničkog doma prvo je pokazivala veliko strpljenje, a mnogi su baš u njoj vidjeli najmoćniju političarku SAD-a. Što god je Trump pokušavao brzo i nasilno provesti, Pelosi je mirno i argumentirano odbijala. Nije joj bilo lako ni u vlastitoj stranci, gdje su joj mnogi podmetali nogu, ali ova uglađena dama, koju republikanci često zovu i bakicom jer je nadomak osamdesete, okružila se mladim snagama u Demokratskoj stranci koji su joj i sada dali podršku u jurišu na Trumpa. On ju je, pak, podcijenio, zaboravio da potječe iz obitelji s političkim pedigreom koja je američkoj javnosti simpatično komentirala predsjednikove nepodopštine riječima: "Ja sam prije svega baka i znam prepoznati dječji napad tvrdoglave nemoći."

Za obranu demokracije ostaje ipak jedno važno upozorenje, a to je da nije bilo anonimnog dužnosnika CIA-e koji je prvi dojavio sporni razgovor koji je Trump vodio sa ukrajinskim čelnikom, ne bi bilo ni cijele ove mega afere. Očito, mali ljudi još uvijek mogu spašavati demokraciju, pa i u tako velikim zemljama sa nevjerojatnom mašinerijom. U konačnici, niti jedan republikanac, bez obzira na simpatije ili antipatije prema Trumpu, nije osporio činjenicu da je predsjednik tražio uslugu od ukrajinskog kolege. 

Druga Amerika

I što sada? Pelosi će još pričekati kako bi sve bilo pripremljeno za prosljeđivanje slučaja Senatu. Mitch McConnell, republikanac iz Kentuckyja koji je čelnik većine u Senatu, kaže da bi volio da sve dođe na dnevni red u siječnju, kako u međuvremenu ne bi i drugi svjedoci, koji se do sada nisu izjasnili, rekli nešto što bi moglo dodatno zakomplicirati Trumpov položaj. A do tada će Trump sijati optužbe rječnikom koji se nikada nije čuo od nekog predsjednika. Pa i oni koji su do sada tvrdili da Amerika nikada nije išla tako brzo naprijed kao za vrijeme Trumpovog mandata morat će se suočiti s drugom Amerikom koja glasno viče da je predsjednik izdao naciju i postupio protivno vladavini zakona.

Uništavanje demokratskih institucija za sada Trumpu nije uspjelo, a u borbi za njihovu obranu Nancy Pelosi je jednom rekla: "Trump jednostavno ne vrijedi." Nikada do kraja nije razjašnjena uloga Moskve u prošlim izborima, a onda je do javnosti došla afera s Ukrajinom. Za sada je još uvijek sve pod kontrolom kada je riječ o obrani institucija i demokratskog poretka, ali kriza koja se valja Amerikom sigurno nije dobar signal ni za svijet. Pogotovo ne za sve agresivniji populizam, koji je korak do ekstremizma, a u Trumpu je dobio vjernog suradnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum