LONDON

Cjepivo AstraZenece proizvedeno u UK poslano u Australiju - list

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stotine tisuća doza cjepiva AstraZenece protiv covida-19 poslane su u Australiju iz Britanije, ali se o izvoru pošiljki šutjelo kako bi se izbjegla bilo kakva kontroverza u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavio je list Sydney Morning Herald.

Prvih 300.000 doza proizvedenih u Britaniji sletjelo je u sydneysku zračnu luku 28. veljače - mjesec dana nakon što je Europska komisija uvela ograničenja izvoza cjepiva proizvedenog u EU-u, navodi se u novinskom izješću.

Druga velika pošiljka stigla je putničkim zrakoplovom kompanije Emirates u ožujku, i to nakon što su Italija i Komisija službeno blokirale zahtjev AstraZenece za isporuku 250.000 doza Australiji, dodaje list.

Sydney Morning Herald citirao je neidentificiranog britanskog dužnosnika koji je rekao da pošiljke za Australiju nikada nisu bile na štetu procjepljivanja u Britaniji, jednog od najbržih u svijetu.

Glasnogovornik australskog premijera Scotta Morrisona odbio je komentirati izvješće. Drugi izvor je rekao da Australija ne želi potvrditi ni demantirati to izvješće.

"Zbog integriteta opskrbnog lanca i nacionalne sigurnosti, mi ne obavještavamo o porijeklu određenih pošiljki  cjepiva", rekao je izvor koji je želio ostati anoniman jer nema ovlasti da govori o tome.

Australska vlada još potražuje 3,1 milijun doza cjepiva AstraZenece koje su joj trebale biti isporučene krajem ožujka.

Europska komisija je u utorak demantirala da je blokirala izvoz 3,1 milijuna doza cjepiva u Australiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of