BERLIN

Berlinska policija borbu protiv libanonskih klanova ocijenila uspješnom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Policija u Berlinu zadovoljna je napretkom programa borbe protiv kriminalnih klanova koji djeluju na području njemačke metropole, objavljeno je u četvrtak u Berlinu.

"Postoji dovoljno signala da unutar kriminalnih klanova vlada izvjesna doza nemira što je pokazatelj da smo uspjeli poremetiti poslovne planove organiziranih bandi", rekla je predsjednica Berlinske policijske uprave Barbara Slowik na konferenciji za tisak u četvrtak.

Odbacila je optužbe nekih medija i krugova koji navode da se borba protiv kriminalnih klanova svodi na racije u mnogobrojnim barovima za pušenje nargila te i da ne ugrožava ozbiljnije poslove kriminalnih obiteljskih bandi.

"Kritičari nažalost vide samo akcije na površini, a ne i istrage koja se vodi dubinski", rekla je Slowik odgovarajući na optužbe.

Berlinska policija je nakon sve intenzivnijih rasprava u javnosti o organiziranom kriminalu obiteljskih bandi porijeklom iz Libanona , krajem 2018. donijela akcijski plan za borbu protiv kriminalnih klanova.

Na samom početku akcije zaplijenjeno je mnogo nekretnina u Berlinu koje su posjedovali članovi libanonskih obitelji, a ti su ljudi, iako vlasnici nekretnina milijunske vrijednosti, primali socijalnu pomoć.

Slowik je objasnila da rezultate donose i pojačane akcije i prisustvo u četvrtima poput Neukoelna koja slove kao uporišta kriminalnih klanova.

"Radi se o tome da prisustvom suzbijamo agresivno i dominantno ponašanje pripadnika klanova poput divljeg parkiranja, odbacivanja društvenih normi i uličnog kriminala. Sve to vodi i do borbe protiv organiziranog kriminala", rekla je Slowik i zaključila da se polako "ruši mit nedodirljivosti" pripadnika klanova.

Istaknula je i dobru suradnju s međunarodnim ustanovama kao i sa Saveznim uredom za borbu protiv kriminala (BKA).

Kriminalni klanovi, a riječ je o obiteljima koje su krajem sedamdesetih kao ratni izbjeglice iz Libanona stigle u Njemačku, bave se trgovinom narkoticima, a pripisuju im se i neki spektakularni kriminalni slučajevi poput krađe 100 kg teškog zlatnika iz jednog berlinskog muzeja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater