BELGIJA

VIDEO / ŽESTOKI PROSVJEDI PROTIV COVID POTVRDA U BRUXELLESU: Prosvjednici se sukobili sa snagama sigurnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nekoliko tisuća prosvjednika, dio njih iz drugih europskih država, u nedjelju je marširalo Bruxellesom kako bi izrazili nezadovoljstvo mjerama uvedenima za borbu protiv širenja covida-19. 

Prosvjednici, okupljeni u većem broju nego na prošlim skupovima, nosili su natpise protiv premijera Alexandera De Crooa i covid potvrdi, prenosi agencija France Presse. 

Skup protiv potvrda, potrebnih za ulazak u restorane i kulturna događanja, održavaju se već nekoliko tjedana u belgijskoj prijestolnici. Prošli su bili obilježeni sukobima sa snagama sigurnosti, a bilo ih je i ovaj put na marginama prosvjeda.  

Organizatori događaja, među kojima su inicijative Svjetski skup za slobodu i Europljani ujedinjeni za slobodu, na prosvjed u Bruxellesu pozvali su i stanovnike drugih europskih država. 

Tako su na ulicama, među ostalima, viđene i zastave Nizozemske, Poljske i Rumunjske. 

„Ono što se događa od 2020. je otvorilo ljudima oči“, rekla je Francesca Fanara, stanovnica sjevernog francuskog grada Lillea. 

Portugalac Adolfo Barbosa govorio je pak o „zdravstvenoj krizi“, dodavši da mu je „srce puno zbog broja ljudi koji je stigao“. 

Ovaj prosvjed događa se u vrijeme kad vlade razmatraju ublažavanje restriktivnih mjera, usprkos tome što širenje omikrona ne jenjava. 

Ta je varijanta sad dominantna diljem Europske unije, objavila je Europska agencija za lijekove u petak. 

Belgija je prošli tjedan imala skok u dnevnom broju zaraženih, s više od 60 tisuća slučajeva dnevno. Vlasti govore o 'cunamiju' zaraženih, no zdravstveni sustav je pod manjim pritiskom nego tijekom prošlih valova zaraze zbog blažih simptoma zaraze omikronom. 

Belgijski premijer stoga je u petak najavio da restorani i kafići mogu produžiti svoje radno vrijeme. Noćni klubovi ostaju zatvoreni. 

Francuska vlada u četvrtak je najavila da će u veljači ukinuti dio mjera – nošenje maski na otvorenom i rad od kuće prestaju biti obavezni, noćni klubovi mogu nastaviti s radom te se vraćaju koncerti sa stajaćim mjestima. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini