VILNIUS

EU i NATO žele pojačati suradnju suočeni s "hibridnim" prijetnjama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnici Europske unije i NATO-a obvezali su se u nedjelju, tijekom posjeta Litvi usmjerenog na migrantsku krizu u Bjelorusiji i jačanje vojne nazočnosti Rusije blizu Ukrajine na sveobuhvatniju suradnju zbog "hibridnih" prijetnji.  

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg ponovno je pozvao Moskvu na "smirivanje" blizu ukrajinske granice i upozorio na "cijenu i posljedice s kojima će se Rusija suočiti ako upotrijebi silu". 

Posjet Litvi Jensa Stoltenberga i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen održan je prije sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u susjednoj Latviji utorak i srijedu na kojem će biti i američki državni tajnik Antony Blinken i na kojem će istaknuti zabrinutost stanjem na rusko-ukrajinskoj granici.

Stoltenberg i von der Leyen optužili su Bjelorusiju da je organizirala migrantsku krizu i stvorila "hibridnu" prijetnju Europskoj uniji, što Minsk poriče. 

"U odgovoru na te događaje, važno je da su Europska unija i NATO oboje optužili Bjelorusiju da je organizirala migrantsku krizu kako bi izazvala 'hibridnu' prijetnju, što Minski poriče", rekla je von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom i litvanskim čelnicima. 

"Razgovarali smo o načinu kako intenzivirati zajedničko djelovanje NATO-a i EU, posebice novom zajedničkom deklaracijom, jer smo jači i sigurniji kada radimo zajedno", rekao je Stoltenberg 

NATO-ov članak 4

Von der Leyen je također naglasila da je EU odlučila utrostručiti na 200 milijuna eura iznos sredstava namijenjen za upravljanje granicama u Latviji, Litvi i Poljskoj za 2021. i 2022.   

Taj iznos se odnosi na vozila za ophodnje i elektronički nadzor, uključujući i bespilotne letjelice. 

"Ako se sigurnosna situacija dodatno pogorša, ne isključujemo mogućnost predlaganja NATO-ovog članka 4", upozorio je litavski predsjednik Gitanas Nauseda, aludirajući na stanje na granici između svoje zemlje i Bjelorusije. 

Prema osnivačkom ugovoru Sjevernoatlantskog sveza, svaka od njegovih članica može tražiti sastanak organizacije kada ocijeni da su njezina sigurnost ili neovisnost ugroženi. 

Poljska je također upozorila na mogućnost pozivanja na taj članak. 

Stoltenberg je rekao da je "neuobičajeno gomilanje" oružja i tisuća vojnika na granicama "vrlo zabrinjavajuće iz brojnih razloga".

"Poruka Rusiji je da mora pristupiti smirivanju, smanjiti napetosti i pokazati transparentnost", rekao je i dodao da "slijede posljedice ako ona odluči upotrijebiti silu". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini