WASHINGTON

Američko povlačenje iz Afganistana teče po planu - Pentagon

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pentagon je poslao pojačanje u zemlje koje graniče s Afganistanom kako bi osigurao povlačenje stranih snaga iz te zemlje koje teče "po planu", rekao je u četvrtak američki ministar obrane Lloyd Austin.  

"Povlačenje koje je počelo prije gotovo tjedan dana zasad teče po planu", rekao je Austin na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu.

Odgovarajući na upit o silovitim sukobima u pokrajini Helmandu otkako je američka vojska u subotu počela povlačiti posljednje vojnike iz zemlje, Austin je rekao da su bili očekivani.

"Svjedočimo onome što smo očekivali: povećanom pritisku", rekao je.

Da bi osigurao proces povlačenja, Pentagon je "pozicionirao" šest teških bombardera B-52 i 12 borbenih zrakoplova F-18 "radi potpore, u slučaju potrebe", rekao je pak načelnik glavnog stožera američke vojske, general Mark Milley.

Pridodani su zračno-pomorskoj skupini USS Eisenhowera kojoj je produljena misija u Perzijskom zaljevu.

Siloviti sukobi izbili su tijekom vikenda u južnoj pokrajini Helmandu, pošto je u subotu službeno počelo povlačenje 2500 američkih vojnika koji su još ostali na afganistanskom teritoriju, s više od 16.000 civilnih zaposlenika kooperanata Pentagona.

"I dalje ćemo biti partneri afganistanske vlade i afganistanskih snaga i nadamo se da će potonje biti uspješne uz našu pomoć", dodao je ministar obrane.

"Imaju prilično velike kapacitete, ali mislimo da im neće biti lako", priznao je ipak.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum