MORH: 

S domaćom obrambenom industrijom potpisani ugovori od 280 milijuna kuna


U Ministarstvu obrane (MORH) u petak je potpisano 35 ugovora s 26 hrvatskih proizvođača vojne opreme vrijednih više od 280 milijuna kuna, uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića koji je istaknuo da ti ugovori predstavljaju sinergiju aktivnosti Ministarstva, Oružanih snaga, Glavnog stožera te hrvatskog gospodarstva i to izvozno orijentirane obrambene industrije.

"Činjenica da smo u Afganistan uputili kontingent naših vojnika - imamo ih preko 400 sve skupa u misijama u različitim dijelovima svijeta - u cijelosti opremljenih hrvatskom opremom i proizvođačima, sigurno predstavlja prigodu za promociju naše obrambene industrije. I mislim da na taj način promoviramo hrvatski izvoz", rekao je Plenković u izjavi nakon potpisivanja ugovora.

Izrazio je i zadovoljstvo što su prošle godine svi postupci javne nabave bili bez oznake tajnosti što znači, rekao je, da je čitav postupak bio transparentan i otvoren. "I mislim da je to dobar signal i za aktivnosti u ovoj i godini pred nama", dodao je.

Istaknuo je da su u domeni obrane i sigurnosti u prošloj godini ostvareni svi temeljni ciljevi iz programa Vlade - povećanje proračuna za obranu, usvajanje Strategije nacionalne sigurnosti te Zakona o domovinskoj sigurnosti, stavljen je fokus na pripadnike OS kojima su osigurani bolji uvjeti života i rada.

"Mogu izraziti zadovoljstvo koncepcijom koju smo u području obrane i sigurnosti obećali u kampanji, a to se vidjelo i u snažnom angažmanu pripadnika OS prigodom intervencija kod različitih prirodnih katastrofa koje su pogodile Hrvatsku u 2017.", rekao je.

Čestitavši MORH-u i potpisnicima ugovora, premijer je prilikom potpisivanja rekao kako je partnerstvo koje je razvijeno s hrvatskim gospodarstvom odličan put "koji će spojiti i interese države i interese privatnog sektora".

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je Vladi na potpori i unaprjeđenju obrambenog sustava i povećanju ovogodišnjeg proračuna za obrambeni sustav koji je za 445 milijuna kuna viši nego u prošloj godini.

Ta sredstva, rekao je, usmjerili smo u čovjeka, u jačanje spremnosti i sposobnosti Hrvatske vojske, uvjete života i rada i standard vojnika.

Najavio je da će za dva mjeseca biti potpisani i novi ugovori, vrijedni još 200 milijuna kuna. "To je dokaz da MORH pomaže razvoj obrambene industrije i u 2018. godini potpisat ćemo ugovore vrijedne skoro pola milijarde kuna", kazao je u izjavi nakon potpisivanja.

Krstičević je rekao da oni predstavljaju značajan doprinos hrvatskoj obrambenoj industriji koja zapošljava preko pet tisuća ljudi, a praksom njihova potpisivanja početkom godine toj se industriji pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje te, pored toga, daju sve potrebne reference kvalitete i prepoznatljivosti za plasman na strana tržišta.

"Sve ovo činimo ne samo kako bismo bili potrošač, nego generator razvoja domaće industrije te njen promotor u svijetu", naglasio je, a jednako ističu i sami proizvođači.

"Vaše reference znače puno za naše sudjelovanje na međunarodnim tenderima", kazao je tako Žarko Popović u ime Zajednice ponuditelja.

Uoči potpisivanja ugovora uzvanici su u MORH-u razgledali taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koju koriste Oružane snage RH, a premijer je prethodno posjetio i vojarnu "Croatia" gdje je 12 milijuna kuna uloženu u obnovu restorana.

Ugovorima MORH, uz ostalo, osigurava nabavu službene, radne i zaštitne odjeće, usluge prehrane, pranja i čišćenja, dopunskog osiguranja i osiguranja od nezgode, nabavku pušaka, pištolja, ugovaranje gradskog linijskog prijevoza za Zagreb i Zagrebačku županiju, održavanje stacionarnih radarskih sustava i dr. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum