JEDAN OD NAJDUŽIH PREKIDA PROMETOVANJA

Aerodrom Gatwick u Londonu ponovno otvoren nakon sabotaže dronovima

EPA

EPA


Aerodrom Gatwick u Londonu ponovno je otvoren u petak nakon što je saboter dronovima prelijetao aerodrom izbjegavajući policijske snajpere i vojsku, dok su na terminalu na stotine tisuća putnika ostale zakinute za božićno putovanje.

Nakon jednog od najvećih prekida prometovanja na Gatwicku, drugom najprometnijem aerodromu u Velikoj Britaniji - najdužeg prekida od 2010. kad je vulkanski dim blokirao zračni promet - Gatwick je otvorio svoje piste za 700 zrakoplova koji po rasporedu uzlijeću u petak. Očekuju se još manja čekanja i zastoji.

"Pista na Gatwicku je dostupna za određen broj zrakoplova koji su planirani za dolazak ili odlazak", stoji u priopćenju aerodroma.

Vojska i policijski snajperi bili su pozvani da ulove dronove, za koje se vjeruje da su industrijske proizvodnje, a koji su preletjeli aerodrom svaki put kada su ga pokušali otvoriti u četvrtak.

I dalje je misterij što je motiviralo pilota dronova, ili više njih, dok policija napominje kako ništa nije upućivalo da se radi o terorizmu.

Glavni ravnatelj Gatwicka Chris Woodroofe rekao je kako osumnjičeni nije pronađen, ali da su mu dodatne sigurnosne mjere ulile povjerenje da može ponovno otvoriti aerodrom.

Letovi su obustavljeni u srijedu oko 21 sat po GMT-u kada su dva drona nadlijetala aerodrom. Prekid prometa utjecao je na 120,000 putnika.

Nakon eksplozije prodaje dronova u svijetu, bespilotne letjelice postale su sve veća prijetnja aerodromima širom svijeta.

U Velikoj Britaniji, broj bliskih susreta između dronova i zrakoplova utrostručio se između 2015. i 2017. godine, sa 92 zabilježena incidenta prošle godine.

Upravljanje dronom u krugu jednog kilometra oko aerodroma kažnjivo je s pet godina zatvora.

Dronovi su izazvali nezadovoljstvo na desetke tisuća putnika koji su zapeli na Gatwicku, uz mnoge koji su spavali na podu i one koji su tražili alternativne pravce do svojih odmarališta ili božićnih obiteljskih okupljanja.

Ministar prometa Chris Grayling ukinuo je noćna ograničenja na drugim aerodromima kako bi olakšao zakrčenost izazvanu preusmjerenim zrakoplovima.

Glavni nadzornik policije Jason Tingley rekao je kako je "njihova procjena, na temelju informacija koje su dostupne, da ovo nije incident povezan sa terorizmom".

Čelnik tehnološke kompanije za zračni promet Richard Parker rekao je kako je ovo prvi put da je jedan veći aerodrom bio pogođen takvim kontinuiranim i namjernim upadom u svoj zračni prostor.

"Napredno je, ne sa tehnološke strane, nego organizacijske. Počinitelji su napunili puno baterija, i dobro se skrivaju, vjerojatno vozeći se s jednog mjesta na drugo", rekao je Parker za Reuters.

(Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater