ALARMANTNO

U Europi od prerađene hrane svakodnevno umire više od 7400 ljudi

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Stručnjaci kažu da ”moćne industrije“ potiču loše zdravlje i preuranjenu smrt jer se miješaju u vladine politike i napore da se smanje slučajevi raka, srčanih bolesti i dijabetesa.

WHO u novom izvješću poziva na ”strogu regulaciju kako bi se smanjila moć industrije“ i poziva vlade da pokrenu zdravstvene politike koje industrija redovito ”osporava, odgađa, slabi ili zaustavlja“.

WHO je izvijestio da ”više od 7400 ljudi umire svaki dan“ u Europi zbog štetnih proizvoda i praksi ”koje potiče komercijalna industrija“.

”Ovi komercijalni proizvodi uzrok su 24 posto svih smrtnih slučajeva, uključujući veliku smrtnost od kardiovaskularnih bolesti (51,4 posto) i raka (46,4 posto)”, rekao je WHO.

U izvješću se navodi da su industrije duhana, alkohola, ultraprerađene hrane i goriva u potpunosti ili djelomično odgovorne za 2,7 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u Europi.

U međuvremenu, globalna slika pokazuje da duhan, UPF, fosilna goriva i alkohol uzrokuju 19 milijuna smrti godišnje, ili 34 posto svih smrtnih slučajeva.

Nakon analize podataka, WHO je priopćio da je 1,15 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u Europi uzrokovano pušenjem, 426.857 zbog alkohola, 117.290 zbog prehrane s visokim udjelom prerađenog mesa i 252.187 zbog prehrane s visokim udjelom soli.

Ove brojke čak ne uključuju slučajeve smrti uzrokovane pretilošću, visokim krvnim tlakom, visokim šećerom u krvi ili visokom razinom kolesterola, što je sve povezano s nezdravom prehranom, navodi se.

U izvješću se poziva vlade da prepoznaju taktike koje koristi industrija kao što su okrivljavanje pojedinaca, marketing, širenje dezinformacija, promocije na društvenim medijima, lobiranje i ”potkopavanje znanosti”, poput financiranja istraživanja koja promiču njihove ciljeve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter