predsjednik

Ramaphosa najavio formiranje "uključive" koalicijske vlade Južnoafričke Republike

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa, koji je u petak ponovno izabran u drugome mandatu, formirat će "uključivu" koalicijsku vladu nakon što je njegova stranka u parlamentu izgubila apsolutnu većinu, objavio je u subotu ANC (Afrički nacionalni kongres).

ANC je u petak postigao sporazum bez presedana s glavnom oporbenom strankom, Demokratskim savezom (DA, liberali), Zulu nacionalističkom strankom Inkhata (IFP) i ostalim manjim skupinama. To je realizirano nakon parlamentarnih izbora održanih 24. svibnja koji su označili povijesnu prekretnicu jer je završena tridesetogodišnja hegemonija ANC-a.

ANC je objavio kako se očekuje da će Ramaphosa formirati "uključivu vladu nacionalnog jedinstva".

Stranka Nelsona Mandele je kazala da je "spremna ostaviti po strani političke razlike i pronaći inovativne načine za zajednički rad u interesu nacije".

Prošli je tjedan predsjednik Ramaphosa sve strane pozvao na suradnju i na formiranje "vlade nacionalnog jedinstva", podsjetivši na formulu koja je djelovala na kraju apartheida kada se prvi crnački predsjednik Nelson Mandela ujedinio s posljednjim predsjednikom bijelcem, Frederikom de Klerkom.

Nekoliko se dana formira trojka ANC-DA-IFP unatoč napetostima na ljevici ANC-a.

Stanovnici Južnoafričke Republike i dalje su skeptični u pogledu vladina sporazuma potpisanog u petak, osobito sporazuma između ANC-a i DA, dviju stranaka koje su godinama bile žestoki protivnici.

Ponovni izbor Cyrila Ramaphose (71) u subotu su pozdravile brojne zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, Rusija, Ukrajina, Zimbabve i Europska komisija te brojne druge.

Prema izvoru iz vlade inauguracija predsjednika države trebala bi se održati u srijedu u Pretoriji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter