DEMONSTRACIJA SILE ILI?

Ruski ratni brodovi ušli u luku u Havani: "To je Putinov podsjetnik Bidenu"

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Ruski ratni brodovi stigli su u srijedu u luku u Havani, što SAD i Kuba ne smatraju prijetnjom, ali analitičari tumače kao rusku demonstraciju sile dok jačaju tenzije oko rata u Ukrajini.

Male skupine ribara i znatiželjici pratili su s obale mora dolazak brodova.

Prvo je stigao tanker "Akademik Pašin" s tegljačem "Nikolajom Čikerom", a ruska fregata i nuklearna podmornica čekale su na pučini i u luku bi trebale ući nešto kasnije. 

Fregata i podmornica, dio skupine četiri ruska ratna broda koji su stigli na Kubu u srijedu, izvele su vojne vježbe u Atlantskom oceanu na putu do otoka, objavilo je rusko ministarstvo obrane dan prije.

Kuba je prošli tjedan objavila da je posjet "standardna praksa" prijateljskih zemalja.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da brodovi ne nose nuklearno naoružanje, što su potvrdili i američki dužnosnici.

"Pozorno pratimo kretanje brodova", rekao je neimenovani američki dužnosnik za Reuters u utorak. "Ni u kojem trenutku brodovi i podmornica nisu bili izravna prijetnja SAD-u."

Havana se nalazi samo 160 kilometara od Floride gdje se nalazi američka pomorska zračna baza. A tajming posjeta, u trenutku kada Bidenova administracija razmatra koliko daleko može ići u pomaganju Ukrajini, sugerira da nije samo "standardna praksa", rekao je  William Leogrande, profesor na Američkom sveučilištu.

"Dolazak ruskih brodova Putinov je način da podsjeti Bidena da Moskva može biti izazov Washingtonu u njegovoj sferi utjecaja", rekao je. 

Posjet se događa u vrijeme kada je Kuba pogođena najgorom društvenom i gospodarskom krizom zadnjih desetljeća. Nedostaje joj svega, od hrane i lijekova do goriva, i građani su sve nezadovoljniji. 

"Ovo podsjeća na hladni rat, ali za razliku od prvog hladnog rata, Kubance Moskvi ne privlači ideologija nego gospodarska nužnost", rekao je.

Kubanska raketna kriza dogodila se 1962. kada je Sovjetski Savez odgovorio na američko raspoređivanje projektila u Turskoj poslavši balističke projektile na Kubu, što je svijet dovelo na rub nuklearnog rata.

Rusija i Kuba ponovno jačaju veze. Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina četvrti put u svibnju. Nazočio je vojnoj paradi i rekao da Moskva uvijek može računati na potporu Havane. 

Rusija je u ožujku isporučila 90.000 tona ruske nafte Kubi i obećala joj pomoći u nizu sektora, od proizvodnje šećera do infrastrukture, obnoviljih izvora energije i turizma.

Ruski ratni brodovi trebali bi ostati u Havani do 17. lipnja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter