UOČI SPLITSKOG SASTANKA

Milanović se sastao sa zapovjednikom NATO snaga za Europu generalom Cavolijem

| Autor: Hina
(Foto Ured predsjednika Republike Hrvatske)

(Foto Ured predsjednika Republike Hrvatske)


Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se i razgovarao sa zapovjednikom NATO snaga za Europu (SACEUR) i zapovjednikom američkih Oružanih snaga za Europu (U.S. EUCOM) generalom Christopherom Cavolijem. General Cavoli stigao je u Hrvatsku povodom održavanja godišnjeg sastanka načelnika glavnih stožera oružanih snaga zemalja središnje Europe koji se 10. i 11. lipnja održava u Splitu. 

Domaćini sastanka su načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i general Cavoli, a na sastanku sudjeluju predstavnici oružanih snaga Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, a pridružili su im se i predstavnici oružanih snaga Turske i Moldavije. 

Na sastanku su razmotrene teme koje su na dnevnom redu NATO-a, uključujući brojne izazove povezane sa sigurnosnom situacijom u Europi i ruskom agresijom na Ukrajinu. Razgovaralo se i o razvoju savezničkih vojnih sposobnosti, uključujući potrebu jačanja vojne industrije. Razmijenjena su mišljenja o budućim izazovima na euroatlantskom području pri čemu je predsjednik Milanović naglasio važnost kolektivne obrane za Republiku Hrvatsku.

Uz generala Cavolija na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes, civilna zamjenica i savjetnica za vanjske Kate Byrnes, vojni izaslanik obrane SAD-a u Hrvatskoj brigadir Scott McLearn, prva tajnica u veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj i šefica Odjela za političke i ekonomske poslove Amanda Lillis i izvršni časnik zapovjednika savezničkih snaga za Europu (SACEUR) brigadir Russell Cook.

Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika brigadni general Ivica Kranjčević i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku Ureda predsjednika Ivan Mutavdžić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter