Bilateralni sporazum

Španjolska otvorila kesu, Ukrajini šalju vojnu opremu vrijednu milijardu eura

| Autor: Portal Novi list, Hina
(Reuters)

(Reuters)


Španjolska će tijekom ove godine dati Ukrajini vojnu opremu vrijednu milijardu eura, u sklopu bilateralnog sporazuma koji su u ponedjeljak u Madridu potpisali španjolski premijer Pedro Sanchez i ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski.

“Najvažnije je brzo pomoći Ukrajini kako bi se obranila”, izjavio je Sanchez na konferenciji za medije.

“Želimo poslati poruku Ukrajini, međunarodnoj zajednici i (ruskom predsjedniku) Putinu da ćemo biti uz Ukrajinu koliko je god potrebno kako bi osigurala slobodu, teritorijalni integritet i suverenost”, dodao je.

Zelenski je u ponedjeljak došao u prvi posjet Španjolskoj nakon što je prije 824 dana Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinska vojska se suočava s ruskom ofenzivom u području istočne oblasti Harkiv pa Zelenski od zapadnih saveznika traži dodatno naoružanje.

Ukrajina istovremeno nastavlja s bombardiranjem u unutrašnjosti Rusije gdje je u ponedjeljak jedna osoba ubijena, a tri su ranjene.

“Rusija nas želi uništiti”, rekao je Zelenski i zahvalio Španjolskoj na pomoći.

Španjolska je obećala poslati desetak raketa za američke protuzračne sustave Patriot i 19 korištenih tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2A4 te streljivo.

Uz rakete neće doći i cijeli sustavi, izvijestio je list El Pais, a Sanchez je rekao da nije moguće da Španjolska pošalje Patriote, ali da već otprije šalje rakete.

“Danas smo razgovarali o protuzračnim sustavima. Španjolska nam ne može sama pomoći po tom pitanju, ali u svijetu je dovoljno takvih sustava”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik se u ponedjeljak susreo sa španjolskim Kraljem Felipeom VI., a tijekom dana će se susresti s predstavnicima španjolskog parlamenta i oporbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter