ministarstvo vanjskih poslova

Izrael najavio "teške posljedice" za državama koje priznaju Palestinu

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je upozorilo veleposlanike Irske, Španjolske i Norveške da će njihovo priznanje palestinske države imati "teške posljedice". 

"Bit će teških posljedica u odnosima s tim državama zbog njihove odluke", objavio je nakon susreta s veleposlanicima Jacob Blitstein, generalni direktor ministarstva vanjskih poslova.

Oni su pozvani na razgovor dan nakon što su njihove države najavile da će priznati Palestinu 28. svibnja. 

Veleposlanicima je na sastanku prikazana videosnimka otmice pet vojnikinja tijekom Hamasovog terorističkog napada na Izrael 7. listopada. 

U snimci od oko tri minute koju su u srijedu objavili i svjetski mediji mlade žene sjede na podu krvavih lica i zavezanih ruku u bazi Nahal Oz na jugu Izraela. 

Izvučena je iz dva sada duge snimke kamere koju je nosio jedan od militanata Hamasa tijekom napada, stoji u priopćenju Foruma obitelji, izraelskog udruženja obitelji taoca. 

Blitstein je tijekom sastanka u četvrtak "ukorio veleposlanike zbog perverzne odluke njihovih vlada da priznaju palestinsku državu", navodi se u priopćenju ministarstva.

Dodaje se kako će to priznanje otežati dogovor o oslobađanju taoca zatočenih u Gazi od 7. listopada. 

Koordinirana odluka Osla, Dublina i Madrida donesena je nekoliko dana nakon što je tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) istovremeno zbog ratnih zločina zatražio od sudaca ICC-a da odobre uhidbene naloge za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta te trojicu vođa Hamasa.

Španjolski premijer Pedro Sanchez, koji je posjetio nekoliko zemalja kako bi pridobio potporu za priznanje Palestine , rekao je da će ta odluka osnažiti napore za postizanjem rješenja o dvije države. 

Izrael je oštro reagirao, odmah vrativši svoje veleposlanike iz te tri zemlje "na konzultacije".

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu da je zajednička objava europskih zemalja "nagrada za terorizam", dodajući da bi suverena palestinska država bila "teroristička država".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter