predsjednik rh

Milanović, iako kritizira Izrael, kaže da odluka o priznanju Palestine nije laka

| Autor: Hina
(Snimio Robert Anić / Pixsell)

(Snimio Robert Anić / Pixsell)


Iako su izraelske vlasti u zadnjih pola godine učinile grozne stvari, eventualno priznanje Palestine nije jednostavna odluka, rekao je predsjednik Zoran Milanović, dodavši da o tome premijer Andrej Plenković ne može odlučivati samostalno. 

Predsjednik nije izravno odgovorio na pitanje treba li Hrvatska priznati Palestinu nakon što su Irska, Španjolska i Norveška u srijedu najavile da će to učiniti 28. svibnja, ali ga je iskoristio da kritizira Plenkovića koji je ranije kazao da Hrvatska „trenutno ne razmišlja” o priznanju Palestine. 

Milanović je naglasio da „to nije jednostavna odluka” te da se treba postići razgovorom predsjednika države i premijera.

On smatra kako Plenković krši ustav jer samostalno donosi odluke koje su zajednička nadležnost, baš kao što je to učinio slanjem pomoći Ukrajini. 

„Tu ne može biti odluka Plenkovića, ono što njemu privatno najviše odgovara. Jer on nije vođen nekakvim vrijednostima u životu i politici”, rekao je predsjednik. 

Milanović je kazao kako „ima argumenata” za priznanje Palestine, „ali još više argumenata za razgovor”. 

„Ukoliko se odlučimo za priznanje, to svakako nije ili neće biti napravljeno da se napakosti Izraelu”, rekao je predsjednik.

Divljačka akcija Hamasa i divljačka reakcija Izraela

Ipak, kritizirao je vlast te države koja je „u zadnjih više od pola godine učinila grozne stvari” za koje bi „netko trebao odgovarati”. 

„Ja sam prvi ili drugi u Europi koji je nakon terorističkog divljanja Hamasa 7. listopada i nakon nerazmjerne i jednako divljačke reakcije izraelskih vlasti upozorio na to da će Izrael vrlo brzo izgubiti simpatije ako tako nastavi", rekao je Milanović. 

Ali Izrael je nastavio i sad smo tu gdje jesmo, dodao je. 

Švedska, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. Tri zapadnoeuropske zemlje time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. bila prva članica EU-a koja je to učinila. 

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezinog proglašenja, to je učinio i Cipar. 

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih naroda. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater