vojna pomoć

Građani Slovačke prikupili 2 milijuna eura za streljivo Ukrajini

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Slovaci bijesni zbog odbijanja slovačke vlade da pruži vojnu pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije prikupili su ovaj tjedan gotovo 2 milijuna eura u kampanji pomoći Kijevuu opskrbi streljiva, a kampanja još traje.

Ukrajina je u hitnoj potrebi za zalihama streljiva nakon dvije godine rata. No Slovačka je odbila priključivanje planu češke vlade da kupi stotine tisuća granata kao topničko streljivo za Ukrajinu.

Planu se pridružilo najmanje 15 saveznika.

"Kad sam čuo za inicijativu češke vlade, bilo mi je veoma drago čuti da se istražuju svi načini pomoći Ukrajini da se obrani od (ruskog) agresora, jer drugog načina nema", rekao je Otto Simko, 99-godišnjak koji je preživio holokaust i novinar koji je pomogao pokrenuti slovačku kampanju skupljanja novca na internetu.

Slovačka je prošle godine zaustavila državnu vojnu pomoć Ukrajini, tvrdeći da se sukob neće razriješiti vojnim putem, a premijer Robert Fico usvojio je rusku retoriku pozivanja na mirovne pregovore.

Ukrajina kaže da će se boriti sve dok se ruske trupe ne povuku.

Simko je u videu objavljenom na YouTube stranici organizatora kampanje rekao da Rusiju treba istjerati iz Ukrajine kako bi se "moglo govoriti o miru pod uvjetima koji odgovaraju ukrajinskoj neovisnosti".

Donatori kažu da je cilj kampanje pokazati da se većina ne slaže s vladinom promjenom vanjske politike od izbora u rujnu.

Prethodne vlade Kijevu su osigurale protuzračnu obranu i borbene zrakoplove, dok se ministar vanjskih poslova Ficove vlade sastao s ruskim kolegom u ožujku. Bio je to rijedak sastanak na visokoj razini koji uključuje Moskvu i neku članicu Europske unije.

"Mnogi ljudi u Slovačkoj srame se vladine okrenutosti k Rusiji. To je razlog ovog doprinosa ljudi", rekla je Zuzana Izsakova iz civilne skupine Mir za Ukrajinu (Mier Ukrajine), koja je organizator.

Akcija "Streljivo za Ukrajinu" prikupila je 1,94 milijuna eura u četiri dana, do podneva u petak, s više od 30.000 donatora, koji su dali prosječnu donaciju od 64 eura, stoji na web stranici inicijative.

Izsakova je rekla da će prikupljanje sredstava biti neograničeno, a prihod će ići češkoj kampanji za nabavu streljiva, iz koje se prve isporuke Ukrajini očekuju u lipnju.

"Učinit ćemo sve što možemo kako bi građani Slovačke mogli ispuniti svoju namjeru pomoći Ukrajini", citirala je češka TV izjavu češkog premijera Petra Fiale u četvrtak u Bruxellesu na samitu EU-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini