VELIKO ONEČIŠĆENJE

VIDEO / Izbio veliki požar u francuskoj tvornici, gori 900 tona litijevih baterija, ljudima i okolišu prijeti otrovni kadmij

| Autor: Hina
(Foto: Twitter/X)

(Foto: Twitter/X)


Oko 900 tona litijevih baterija gori u tvornici za recikliranje baterija u južnoj Francuskoj, tvoreći oblak gustog crnog dima, priopćile su francuske vlasti u nedjelju.

Požar je izbio u subotu u skladištu u vlasništvu francuske grupe za recikliranje SNAM u Viviezu, sjeverno od Toulousea, objavio je lokalni vijećnik Pascal Mazet na platformi X.

Novine Le Monde izvijestile su da se oko 70 vatrogasaca bori da požar stavi pod kontrolu. Lokalni dužnosnik Charles Giusti rekao je na televiziji BFM da nema opasnosti za ljude koji žive u blizini.

Litijske baterije vitalne su u električnim uređajima od telefona do električnih automobila, ali sadrže zapaljive materijale koji ih, u kombinaciji s energijom koju pohranjuju, mogu učiniti osjetljivima na zapaljenje kada su izložene toplini. Izgaranje litijskih baterija je potencijalna opasnost zbog ispuštanja toksičnih tvari.

Izdana sigurnosna napomena upozorava da bi, u slučaju većeg požara, proizvodi u tvornici vjerojatno emitirali kadmij. Kadmij je vrlo otrovan i opasan za okoliš, no navodi se da otrovne pare ne bi trebale predstavljati neposrednu zdravstvenu opasnost za stanovnike.

U siječnju prošle godine izbio je veliki požar u skladištu u Normandiji u kojem su se skladištile automobilske komponente i tisuće litijevih baterija, a požar je stavljen pod kontrolu bez ikakvih žrtava. Vatrogasci su rekli da nije bilo naznaka opasnog onečišćenja zraka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum