ŠPANJOLSKA

U Madridu stotine tisuća prosvjednika protiv premijera Sancheza

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Oko 170.000 prosvjednika okupilo se u subotu u središtu Madrida protiv socijalističkog premijera Pedra Sancheza koji je u četvrtak dobio novi četverogodišnji mandat zahvaljujući sporazumu s katalonskim zagovornicima neovisnosti.

“Ne u moje ime: ni amnestija, ni samoodređenje. Za slobodu, jedinstvo i jednakost!”, navelo je stotinjak udruga koje su sazvale okupljanje na Trgu Cibeles, ispred gradske vijećnice.

Nakon prosvjeda, kojemu je nazočilo 170.000 osoba prema podatku madridske policije, a 500.000 prema organizatorima, dio ogorčenih građana krenuo je prema sjedištu lijeve vlade, ali ih je zaustavila policija blokiravši cestu.

“Sanchez, gade, izađi na balkon”, vikali su prosvjednici noseći španjolske zastave.

Sanchez je formirao lijevu koalicijsku vladu sastavljenu od njegove Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjinskog Sumara, a uz podršku regionalnih stranaka Katalonije, Baskije, Galicije i Kanarskih otoka. Vladajuća koalicija ima 152 zastupnika u parlamentu s 350 zastupnika te će ovisiti o podršci regionalnih stranaka koje zagovaraju odcjepljenje.

Oko 3.000 prosvjednika došlo je pred sjedište socijalističke stranke gdje su vikali “Sanchez, izdajniče”.

Sanchez je uoči izbora održanih u srpnju govorio da neće prihvatiti Zakon o amnestiji, no prošli tjedan u parlament je poslao prijedlog zakona o obustavi sudskih postupaka za nekoliko stotina osoba koje su u posljednjih deset godina sudjelovale u pripremanju i provođenju zabranjenog referenduma o neovisnosti Katalonije 2017. godine. Socijalistički premijer odbija poziv regionalne katalonske vlade za organiziranje dogovornog referenduma u Kataloniji pozivajući se na odluku Ustavnog suda prema kojoj takvo izjašnjavanje nije u skladu s ustavom.

Prosvjednici, međutim, smatraju da bi njegovo popuštanje katalonskim strankama, a također i onima iz Baskije, sjeverne pokrajine kojoj je dopustio status “nacije”, moglo dovesti do novog pokušaja odcjepljenja.

“Ovo je državni udar”, rekao je Santiago Abascal, vođa desne stranke Vox, o potezu Sancheza. Abascal, koji već danima sudjeluje u prosvjedima, pozvao je građane da ostanu na ulicama do daljnjeg.

Prosvjedi su održani i u drugim gradovima poput Seville i Pamplone.

Socijalistički zastupnik u parlamentu Patxi Lopez optužio je “desnicu i krajnju desnicu” da ne žele priznati volju većine koja je formirala vladu.

Za vladu je u četvrtak u parlamentu glasalo 179 zastupnika, a bilo je protiv njih 171.

Na neizvjesnim izborima prije četiri mjeseca najviše glasova je dobila Narodna stranka na čelu s Albertom Nunezom Feijoom, no nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Nakon što Feijoo nije dobio podršku ostalih stranaka, priliku je dobio drugoplasirani na izborima Sanchez.

Sanchez je prošli tjedan branio u parlamentu sporazum sa zagovornicima neovisnosti Katalonije ustvrdivši da će on doprinijeti suživotu među svim Španjolcima, te smanjiti prijašnje političke tenzije u toj autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter