mirovna formula

Zelenskij i Erdogan dogovaraju mirovni samit za završetak rata u Ukrajini

| Autor: Novi list, Hina
(Reuters)

(Reuters)


Ukrajina nastavlja s pripremama mirovnog samita u svrhu završetka rata koji je prošle godine pokrenula Rusija, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu nakon razgovora sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Sljedeći korak bit će još jedan sastanak savjetnika za nacionalnu sigurnost iz nekoliko ukrajinskih saveznica koji bi se trebao održati na Malti od 28. do 29. listopada.

Tijekom tih razgovora o “mirovnoj formuli”, Turska će također pridonijeti “svojim autoritativnim glasom i stavom”, napisao je Zelenskij na X-u, nekadašnjem Twitteru, nakon telefonskih konzultacija s Erdoganom.

Zelenskij je ovu formulu, kojom se predviđa povlačenje ruske vojske iz Ukrajine, okarakterizirao kao jedinu održivu inicijativu za okončanje rata. Mirovne inicijative brojnih drugih zemalja, uključujući Kinu i Brazil, Ukrajina je uvelike odbacivala.

U kolovozu, predstavnici oko 40 država sudjelovali su na velikom sastanku o mirovnoj formuli za Ukrajinu u Saudijskoj Arabiji. Rusija nije bila pozvana. Ukrajina planira organizirati mirovni samit do kraja godine.

Zelenskij je zahvalio Erdoganu na njegovoj čvrstoj podršci u borbi za ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet. Nije otkrio detalje o sastanku koji se planira u Malti.

Međutim, prema ranijim izjavama iz Kijeva, događaj će se također ticati zapadnih sigurnosnih jamstava protiv buduće ruske agresije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum