kosovo

Nađeno tijelo četvrtog ubijenog napadača, Washington "oštro osuđuje napade" na kosovsku policiju

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Tužiteljstvo Kosova potvrdilo je u ponedjeljak, dan nakon sukoba kosovskih Srba i policije u kojima je ubijen jedan policajac i trojica napadača, da je na sjeveru nađeno tijelo još jedne osobe za koje se sumnja da je sudjelovala u napadima.

To je prištinskim medijima potvrdio tužitelj Naim Abazi, navodeći da su, prema dosadašnjim saznanjima, ubijena četiri napadača.

Tijelo je nađeno na oko kilometar i pol od mjesta sukoba nakon što je skupina od više desetaka naoružanih ljudi napala kosovsku policiju.

"Pokušavamo ga identificirati jer nije imao nikakve dokumenta kod sebe", rekao je Abazi.

Prema jučerašnjim izvješćima, u policijskoj akciji ubijena su trojica napadača, a šest osoba je uhićeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je sinoć da su ubijena trojica Srba.

"Prema dosadašnjim informacijama koje imamo, dodao je, dvojica Srba su teško ranjena, trojica ubijena i postoji bojazan da je stradala i četvrta osoba", rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju.

Kosovska policija objavila je danas da je uspostavila kontrolu na teritoriju sela Banjska i da je su od šestorice uhićenih, dvojica ranjena.

Prištinski mediji izvijestili su da je na područje sela Banjaska i općine Zvečan upućena pravosudno-policijska istražiteljska ekipa koja prikuplja dokaze, podatke i svjedočenja o jučerašnjem sukobu.

"Kosovska policija je otkrila iznimnu količinu eksploziva, uniformi, logistike, hrane, opreme za barikade, što je za nekoliko stotina drugih napadača. Spremni su da naruše suverenitet Kosova", izjavio je danas kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla prištinskim medijima.

Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Veton Ellsani potvrdio je srpskim medijima na sjeveru Kosova da je situacija u selu Banjska "trenutno mirna" te je "policijska operacija i dalje u tijeku" jer se "detaljno provodi pregled i očevid u cijelom selu" koje je od jučer ujutro pod blokadom.

"Pronalazimo granate, minobacače. To je sve rizično. Treba dobro pregledati sve, pa onda omogućiti i normalizirati kretanje", naveo je Ellsani za portal Kossev.

U međuvremenu, glasnogovornik Europske komisije Peter Stano poručio je da Europska unija prati situaciju na Kosovu i u bliskom je kontaktu s objema stranama i relevantnim institucijama.

Stano je ponovo istaknuo zabrinutost Bruxellesa zbog nastavka napetosti i činjenice da nema jasne deeskalacije.

Washington "oštro osuđuje napade" na kosovsku policiju

Američki državni tajnik Antony Blinken "oštro" je u ponedjeljak osudio "nasilne napade" na pripadnike kosovske policije, koji su se dogodili dan ranije, te je istodobno pozvao Beograd i Prištinu na deeskalaciju situacije.

Smrt kosovskog policajca ubijenog u nedjelju iz zasjede, koju je pratila razmjena vatre između teško naoružanih osoba skrivenih u samostanu, predstavlja jedan od najozbiljnijih incidenata koji se dogodio posljednjih godina na sjeveru toga područja, a u pozadini mu je blokada pregovora između Beograda i Prištine.

"Sjedinjene Države oštro osuđuju nasilne i koordinirane napade na kosovsku policiju", rekao je Antony Blinken, izrazivši "duboku sućut obitelji narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti."

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže od bilo kakvih akcija ili retorike koji bi mogli eskalirati i pretvoriti se u dodatne napetosti. Pozivamo ih da odmah počnu raditi na deeskalaciji u suradnji s međunarodnom zajednicom", dodao je.

Priština je proglasila neovisnost od Srbije 2008., gotovo deset godina nakon rata između kosovskih pobunjenika koji su se borili za neovisnost i srpskih snaga. Sukob je završio NATO-ovim bombardiranjem.

Srbija, koju podupiru njezini ruski i kineski saveznici, odbija priznati neovisnost svoje bivše pokrajine.

Na Kosovu živi oko 120.000 Srba. Trećina ih živi na sjeveru nekadašnje pokrajine u kojoj je ukupno 1,8 milijuna stanovnika. Veliku većinu čine kosovski Albanci.

Srpska manjina na Kosovu i dalje je većinom lojalna Beogradu te odbija priznati suverenitet Prištine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum