KABUL

Šezdeset afganistanskih djevojčica u bolnici zbog trovanja u školi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oko 60 afganistanskih djevojčica hospitalizirano je jer su otrovane u školi u sjevernom Afganistanu, objavila je policija u ponedjeljak.

Trovanje, čija je meta bila škola za djevojčice u afganistanskoj pokrajini Sar-e Pol, dolazi nakon intenzivnog preispitivanja obrazovanja djevojčica u toj ratom razorenoj zemlji otkako su talibani preuzeli vlast i zabranili pristup većini učenica tinejdžerica te nakon vala trovanja u školama za djevojčice u susjednom Iranu.

"Neki nepoznati ljudi ušli su u školu za djevojčice u okrugu Sancharak .. i otrovali učionice, a kada su djevojčice ušle u učionice otrovale su se", rekao je Den Mohammad Nazari, glasnogovornik policije Sar-e-Pola, ne navodeći o kojem se otrovu radi niti tko stoji iza incidenta.

Nazari je rekao da su djevojčice odvedene u bolnicu, ali da su u "dobrom stanju". Nitko nije uhićen.

U susjednom Iranu, od studenoga se od incidenata trovanja u školama za djevojčice razboljelo oko 13. 000 većinom učenica.

Tijekom prethodne vlade u Afganistanu koju su podržavale strane vlade, dogodilo se nekoliko napada trovanjem, uključujući napade plinom, na škole za djevojčice.

Talibanska administracija zabranila je većini učenica da pohađaju srednju školu i fakultet otkako su preuzeli vlast 2021., što je izazvalo osude međunarodnih vlada i mnogih Afganistanaca.

Talibanske vlasti zadržale su otvorene osnovne škole za djevojčice, do dobi od oko 12 godina i kažu da su za obrazovanje žena pod određenim uvjetima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini