TEHERAN

Iranski dužnosnik rekao da su učenice otrovane u svetom gradu Komu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zamjenik iranskog ministra rekao je u nedjelju da "neki ljudi" truju učenice u svetom gradu Komu kako bi se onemogućilo obrazovanje djevojčicama, izvijestili su državni mediji.

Od kraja studenog zabilježene su stotine slučajeva respiratornog trovanja učenica uglavnom u školama u Komu, južno od Teherana. Nekima je bilo potrebno bolničko liječenje.

Zamjenik ministra zdravlja Younes Panahi neizravno je potvrdio da se radi o namjernom trovanju. 

"Nakon trovanja nekoliko učenica u školama u Komu, otkriveno je da su neki ljudi željeli da se zatvore sve škole, a posebice škole za djevojčice", rekao je Panahi u nedjelju, prenijela je državna novinska agencija IRNA.

Nije pojasnio tu izjavu, a do sada nije bilo uhićenja povezanih s trovanjima.

Roditelji otrovanih učenica okupili su se 14. veljače ispred gradske uprave kako bi "zatražili objašnjenje", izvijestila je IRNA.

Glasnogovornik vlade Ali Bahadori Jahromi rekao je idućeg dana da ministarstva obavještajne službe i obrazovanja pokušavaju otkriti kako je došlo do trovanja. 

Glavni tužitelj Mohammad Jafar Montazeri naredio je prošlog tjedna sudsku istragu incidenata.

Učenice su otrovane u jeku prosvjeda u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje iranske Kurdkinje Mahse Amini u pritvoru zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini